Dramatično u vrgorskom kraju: Ovakav potop ne pamtimo – Jabuka.tv

Dramatično u vrgorskom kraju: Ovakav potop ne pamtimo

Na području Vrgorca pod vodom su ceste, ugrožene su i kuće u selima uz rubne dijelove polja Bunine i Jezera, u koja se zbog velikih količina kiše slijeva i voda iz izvora Žiljina, a iz najugroženijeg sela Kokorića može se izići samo čamcima, bagerima Vodoprivrede i terenskim vozilima HGSS-a.

Prirodna nepogoda koja je pogodila sela na rubnim dijelovima polja Bunine iz dana u dan sve je veća, a najgore se, kako je rekla Iva Kuzmanić iz Hrvatskih voda, očekuje u četvrtak, kad bi vodostaj trebao porasti još za metar.

Na terenu su sve službe, HGSS, Stožer civilne zaštite grada Vrgorca, djelatnici Hrvatskih voda, Vodoprivrede, Vatrogasci vrgoračkoga DVD-a. Ljudi su nemoćni pod velikom količine vode koja je poplavila kuće. Voda je prisilila nekoliko obitelji na evakuaciju iz kuća.

Pripadnici HGSS-a iz Makarske i Splita pomažu stanovništvu Kokorića i čamcima opskrbljuju obitelji čije su kuće okružene vodom, a iz sela se više ne može izići nijednom cestom jer je potopljena i cesta prema Višnjici koja je dosad služila za evakuaciju. Izići se može samo čamcima i vozilima HGSS-a te bagerom Vodoprivrede.

Gradonačelnik Vrgorca: Osiguran koridor za dostavu potrepština te prijevoz do svih odsječenih kuća

Gradonačelnik Vrgorca, Ante Pranić izvjestio je kako je u područnoj školi u Kokorićima uspostavljen stožer HGSS-a gdje su osigurali hranu, plinsko grijanje, smještaj i operativnu bazu za sva djelovanja.

Trenutno se terenu nalaze timovi iz stanica Makarska, Split, Ogulin, Karlovac i Dubrovnika, a na dolasku je i stanica Čakovec. Bez obzira na rast vodostaja, osiguran je koridor za dostavu potrepština i prijevoz svih odsječenih obiteljskih domaćinstava.

Također već smo u koordinaciji za fazu 2, nakon povlačenja vode u kojoj želimo osigurati svim pogođenim objektima isušivače i sredstva za dezinfekciju, poručio je gradonačelnik.

Ovakav potop ne pamtimo, sigurno pola stoljeća nismo imali ovakvih problema, rekao je za Dalmatinski portal Jozo Filipović koji donosi hranu starijima i nemoćnima.

Nitko nije uskraćen za pomoć, gdje ne mogu automobili, može čamac HGSS-a.

Od pokojnog mi brata žena i moj nećak obitelji je otišao u Vrgorac. Sin je, Frane, ostao prebacivat stvari iz prizemlja na kat. Voda je ušla dole, rekla je Vedrana Klinac.

Kaže da će se šteta od poplave itekako osjetiti u poljoprivredi.

Teško je i Zvonko Pervanu koji u rodnim Kokorićima napravio 14 kamenih kuća. Stvari je, kaže, na vrijeme prebacio, a u konobu je ušla voda.

Inače, svim obiteljima koje je poplava ostavila trenutačno bez krova nad glavom, nudi smještaj i u svom hotelu u Vrgorcu.

Što se tiče jagoda, 500.000 jagoda je pod vodom, ali to ne znači da će propasti, optimističan je.

Goleme količine kiše prošlog i ovoga tjedna uzrokovale su izbijanje izvora Žiljina, što se posljednji put dogodilo 2010. godine, a prije toga 1982., i voda se spušta u polja Buninu i Jezero.

Ispod polja Bunine, kod sela Kokorića je i estavela Betina (podzemna rijeka) koja zbog povećanih količina kiša izbija na površinu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.