Dragičević: Sutra veliki skup s dozvolom ili bez nje

Davor Dragičević predvodio je i večeras protestnu šetnju ulicama Banje Luke, tijekom koje su okupljeni građani tražili istinu o stradanju njegovog sina Davida.

Ponovio je i zahtjeve za ostavkama djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (RS), banjalučkog Okružnog javnog tužiteljstva, kao i uhićenje određenih osoba, jer u suprotnom sutra, nakon velikog skupa, najavio je da neće otići s glavnog gradskog trga.

Uzvikujući “Pravda za Davida“, “Lukaču ostavka“, “Uhapsite Lukača“…, aktivisti “Pravde za Davida” i okupljeni građani bili su, između ostalog, i ispred Policijske uprave Banja Luka.

Dragičević je na policijskim vozilima ostavljao fotografiju svog sina dok je bio živ i nakon obdukcije.

On i aktivisti “Pravde za Davida” zatražili su odobrenje za sutrašnji veliki skup na glavnom gradskom trgu, gdje su i večeras bile primjetne jake policijske snage, koje su ih pozivale da se raziđu, jer nemaju dozvolu za okupljanje.

Dragičević tvrdi da će sutra održati veliki skup, bez obzira da li će dobiti dozvolu ili ne.

Večeras je među okupljenima, koji podržavaju grupu “Pravda za Davida”, bila i grupa građana iz Tuzle.

Dragičević zahtijeva ostavke ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, načelnika Uprave za organizovani kriminal Darka Ilića, direktora policije RS Darka Ćuluma, patologa i načelnika Zavoda za sudsku medicinu RS Željka Karana te tužitelja Želimira Lepira i Dalibora Vreće.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je nedavno rekao da tužilaštvo treba da riješi “slučaj Dragičević”.

To je otvorena rana u ovom gradu. Svako produžavanje ovog slučaja daje mogućnosti za nove konfrontacije koje mogu dovesti do incidenata. Dugoročno, u slučaju daljih podjela i raskola, može napraviti ogromnu štetu kada je u pitanju razvoj i izgled grada. Kao odgovorni ljudi, kao roditelji i djeca, možemo pozvati sve sugrađane na mir, razumijevanje i uvažavanje različitih mišljenja koja ne smiju biti razlog za sukobe, dodao je Radojičić.

Službenici RS-a smatraju da je ovaj slučaj politiziran.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.