Dragan Čović: Ustav se mora mijenjati

Predsjedništvo BiH traži da sve odgovorne institucije u BiH ubrzaju svoj dio nadležnosti kako bi njihovi odgovori na upitnik Europske komisije bili stavljeni u jedinstven informacijski sustav.

– Odgovori svih institucija su gotovi, ali je nastao tehnički problem njihova uvezivanja u jedinstven informacijski sustav pa, ako se nastavi ovom dinamikom, teško da će rokovi biti ispunjeni, izjavio je na press-konferenciji tijekom jučerašnje sjednice hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Napomenuo je kako prije svega treba prevesti ogromnu količinu materijala, zbog čega se razmišlja i o angažiranju prevoditelja iz Crne Gore i Hrvatske. Napominjući kako se na željenom europskom putu BiH u ovoj godini očekuje dobivanje kandidacijskog statusa, Čović se nada kako će se ipak steći uvjeti da BiH dobije taj status krajem ove ili početkom sljedeće godine, piše Večernji list BiH.

Odgovarajući na pitanja novinara, Čović je izrazio uvjerenje da će doći do izmjena Izbornoga zakona BiH. – Uvjeren sam kako ćemo završiti priču o izmjeni Izbornog zakona jer jedan narod ne treba drugome birati predstavnike u vlasti. Ništa drugo ne mijenjamo, već samo kako izbjeći procedure da, prije svega, Bošnjaci ne biraju predstavnike Hrvatima i obrnuto. Mi ćemo nakon izbora 2018. godine svakako morati mijenjati Ustav Bi, istaknuo je.

Ima nekoliko modela za izmjene Izbornog zakona, a Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH predložila je jedan, napomena je ovog člana Predsjedništva BiH. Dragan Čović ne vjeruje u Dayton 2 iako smatra da se mora mijenjati Ustav zemlje. Njegovo mišljenje je da sadašnja Bosna i Hercegovina može funkcionirati, ali i da se prilikom mijenjanja Ustava mora voditi računa o njezinoj unutarnjoj stabilnosti.

(www.jabuka.tv)4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.