Dragan Čović će 15. veljače podnijeti zahtjev za članstvo BiH u EU

Dragan Čović

Predsjedništvo BiH donijelo je Odluku o podnošenju zahtjeva za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, koji će predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović uručiti ministru vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Bertu Koendersu, 15. veljače 2016. godine, u Bruxellesu.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je 24. veljače 2016. godine za termin službenog posjeta predsjednika Republike Albanije, Bujara Nishanija, Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je inicijativu Ministarstva vanjskih poslova BiH za otpočinjanje procedura pristupanja Bosne i Hercegovine Međunarodnoj alijansi sjećanja na holokaust (International Holocaust Remeberance Alliance – IHRA).

Ovlašćuje se ministar vanjskih poslova BiH da uputi pismo namjere glavnome tajniku IHRA i Vladi Mađarske, državi koja trenutačno predsjeda IHRA-om, kojim se izražava spremnost Bosne i Hercegovine da otpočne proceduru pristupanja IHRA-i. Zadužuje se Vijeće ministara BiH da učini sve neophodno za brzo ispunjenje svih neophodnih uvjeta za dobijanje statusa punopravnog člana u IHRA-e.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o produžetku mandata skupini dočasnika Oružanih snaga BiH u operaciji Odlučna potpora u Islamskoj Republici Afganistan. Ovom odlukom produžava se, još dvije rotacije – mandat rotacije je šest mjeseci s mogućnošću produženja do mjesec dana, sudjelovanje skupine dočasnika Oružanih snaga BiH u operaciji Odlučna potpora u IR Afganistan.

Predsjedništvo BiH je donijelo i Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Sporazumu o statusu i funkcioniranju Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Armenije o ukidanju viza za nositelje diplomatskih putovnica, te odluke o prihvatanju Sporazuma o financiranju – Program razvitka konkurentnosti u ruralnim područjima (RCDP), između Bosne i Hercegovine i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvitak, i Sporazuma o grantu između Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) i Bosne i Hercegovine u svezi s Regionalnim stambenim programom – BiH-4 (2015).

Na sjednici su donesene i odluke o prihvatanju Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Italije o provedbi Sporazuma između Europske zajednice i Bosne i Hercegovine o readmisiji osoba koje borave bez dozvole, i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o suradnji u području radijacijske i nuklearne sigurnosti.

Donesene su odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja: Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Također, donesene su odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi Aranžmana o bespovratnoj pomoći iz programa ORIO za fazu provedbe i fazu funkcioniranja i održavanja:

Projektiranje i izgradnja kanalizacijske mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda u gradu Bijeljina, između Ministarstva vanjske trgovine i razvojne suradnje Kraljevine Nizozemske i Bosne i Hercegovine, i Sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u Republici Sloveniji, navodi se iz Predsjedništva BiH.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.