Dozvoljen promet kubanskog cjepiva protiv raka pluća u BiH

Cijepljenje

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH dozvolila je stavljanje u promet na tržištu BiH kubansko cjepivo CimaVax EGF, koje se koristi protiv raka pluća.

Iz Agencije je priopćeno da je dozvola izdana na osnovu pozitivnih ocjena o kvalitetu, efikasnosti, sigurnosti lijeka, te odnosa korist-rizik pribavljenih u postupku izdavanja dozvole za stavljanje lijeka na tržište u BiH.

“Za informacije u vezi s pozicioniranjem lijeka na listu lijekova koji se financiraju u sustavu zdravstvenog osiguranja, te za nabavku lijeka zdravstvenih ustanova u kojima će se primjenjivati, zainteresirani se mogu obratiti entitetskim institucijama zdravstvenog sustava”, pojašnjavaju iz Agencije, prenosi Srna.

Nakon izdavanja dozvole za promet lijeka, dodaje se, prestaje nadležnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH u smislu dostupnosti potencijalnim korisnicima.

U priopćenju je navedeno da iskustva i rezultati prikupljeni u dosadašnjoj primjeni lijeka ukazuju na njegov zadovoljavajući sigurnosni profil.  “Efikasnost lijeka je značajnija u određenim grupacijama pacijenata. Kriteriji za izbor pacijenata koji su kandidati za ovaj lijek dati su detaljno u tekstu rezimea karakteristika lijeka, koji se nalazi na internet prezentaciji Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH”, priopćeno je.

Cjepivo CimaVax EGF sprečava širenje metastaza i karcinom pluća pretvara u kroničnu bolest, objasnio je svojevremeno kubanski imunolog iz Centra za molekularnu imunologiju u Havali Kamilo Rodrigez.

On je dodao je da se najbolji rezultati postižu kod pacijenata s mikrocelularnim karcinomom pluća, gdje se očekivati da pacijent živi i do pet godina.  U prve četiri godine primjene ovo cjepivo je na Kubi dobilo oko 3.000 pacijenata.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.