Doznajte pokazuju li vaše Instagram objave znakove depresije

Bez obzira na to jesmo li svjesni toga ili ne, naše aktivnosti na društvenim mrežama mogu otkriti puno o našem stanju uma i mentalnom blagostanju. U stvari, nedavna studija otkrila je da čak i najmanji detalji poput odabira filtera, opisa pa čak i emojija kojeg koristite, mogu puno toga reći o vašim osjećajima.

Nekolicina istraživača sa Sveučilišta Vermont i Sveučilišta Harvard razvilo je algoritam koji bi mogao uočiti znakove depresije, prenosi Times of India

Istraživači su ispitali 166 sudionika i primijenili algoritam na 43.950 fotografija koje su objavili na Instagramu. Nakon dobivenih rezultata, utvrđeno je da ljudi koji pokazuju simptome depresije koriste plave, tamne i sive filtre za svoje fotografije.

Također će vjerojatnije koristiti ‘prigušene’ fotografije, kao i fotografije koje pokazuju manje njihovog lica. Studija je također pokazala da će oni koji pate od depresije prije koristiti Inkwell filter (crno-bijeli), dok oni koji ne pokazuju znakove depresije radije će koristili Valencia filter koji fotografiju čini toplijom.

Najbolji dio istraživanja još uvijek ostaje činjenica da je algoritam (računalni model) bio u mogućnosti uočiti simptome depresije prije kliničke dijagnoze. To u suštini znači da će se u budućnosti ova tehnologija moći koristiti kako bi doprla do osoba koje imaju problema s mentalnim zdravljem i pružile im pomoć što prije, a također bi mogla biti i od velike pomoći u izbjegavanju pogrešne dijagnoze.

Međutim, iako studije pokazuju obećavajuće rezultate, ne morate se osjećati zabrinuto zbog svojih Instagram fotografija. Ovaj model još uvijek nije dijagnostički testiran, te mu je potrebno još mnogo podešavanja, piše Večernji.hr.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.