Downov sindrom: Kontroverzni hrvatski svećenik protjeran iz župe

Hrvatski župnik koji je izazvao bijes javnosti jer nije htio pričestiti dječaka s Downovim sindromom, protjeran je iz župe u Gradištu.

Neka samo ide. Konačno ćemo odahnuti. Dosta nam je svega. Jedva čekamo novoga svećenika”, tako su stanovnici Gradišta kod Županje komentirali vijest da će lokalni župnik Alojzije Asić (70) napustiti njihovo selo, javljaju 24sata.hr.

Podsjetimo, ovaj svećenik, na kojega su se župljani i prije žalili, nije dopustio da djeca s poteškoćama u razvoju prime sakrament Prve pričesti na oltaru kao sva druga djeca. Roditelji šokirani, pisali su i nadbiskupu.

Inače, Adam je peto dijete u obitelji Kadić. Krstio ga je biskup, a za prvu pričest župnik nije dopuštao da bude s drugom djecom na oltaru jer je drukčiji – ima Downov sindrom.

“Ja kad sam pitala svećenika – zašto Adam ne može biti gore, on mi je rekao: ‘Šta će Adam gore, on ionako ništa ne zna‘. Župnik kaže, pošto se radi o još dvoje djece, njih troje – on je rekao ‘oni su bolesni, ne mogu biti gore'”, ogorčena je Slavica Kadić, Adamova majka.

S drugim roditeljem tražila je odgovore, pa sljedeće nedjelje završila u propovijedi, javlja RTL danas.

“Možeš se žaliti komu god oćeš, pisati žalbe i molbe i tužbe, ja ću napraviti kako sam zacrtao. I ne može mi nitko ništa. Doviđenja, laku noć. Kako biste se vi osjećali kad župnik kaže – Ustanite se prema oltaru, a vaše dijete ne može”, ogorčeno je zaključila majka Slavica.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.