Došli su prerano: Polako počinje sezona komaraca

Ranije nego uobičajeno, barem se nama tako čini, počeli su nas napadati komarci.

Portal 100posto.hr pričao je s prof.dr.sc. Enrih Merdić s Odsjeka za biologiju Osječkog sveučilišta, inače jedan od hrvatskih vodećih eksperata za ova krvoženda stvorenja, i pojasnio kakva nas bitka s komarcima očekuje ove godine.

Koliko će relativno blaga zima u ožujku utjecati na broj komaraca?

Već utječu. Ukoliko ima dosta vode, komarci se razvijaju u velikom broju, a to se i dogodilo ove godine. Osobito to vrijedi za područje Save, ali i Drava je bila u povišenom vodostaju, pa je i ona ‘proizvela’ prvu generaciju komaraca.

Je li sezona komaraca počela prerano?

Komarci ne znaju za kalendar, već za uvjete. Ako su uvjeti dobri, oni se pojavljuju, ako nisu, nema ih. A sada su definitivno uvjeti povoljni, zato ih već sada ima, a kako stvari stoje, bit će ih i još.

Prvi komarci koji su se pojavili se čine nešto veći no inače

Na kraju ispadne da su tigrasti ‘glavni’, no nije to baš tako. U Dalmaciji je tigrasti dominantan, u kontinentalnom području pak poplavni komarci i onaj ‘domaći’, obični komarac. Ima i tigrastog komarca, ali on nije tako jako prisutan, pogotovo ne u ovo doba godine. Za njega je malo prerano. Ovi ‘veliki’ su zapravo prva generacija komaraca koji nastaju, a to su šumski komarci. Nešto su fizički veći od ostalih vrsta i dosta su agresivni prema ljudima, odnosno antropofilni su i mogu biti velika smetnja.

Koja je najbolja zaštita od komaraca?

U unutrašnjim prostorima mrežice, repelenti, a u vanjskom prostoru nema vam velike pomoći. Osim što morate paziti da u svom dvorištu nemate leglo komaraca.

Je li mit da konzumacija alkohola privlači komarce?

Alkohol kao takav nema nikakvog utjecaja, sve ovisi o metabolizmu pojedinog čovjeka. Recimo, samo u jednom dahu čovjeka postoji oko 400 različitih kemijskih spojeva, od kojih su 100 atraktanti za komarce. Ovisno o tome koliko ih čovjek proizvede, toliko će biti atraktivan.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.