DORH Tužiteljstvu BiH dostavio prijavu protiv 16 časnika Armije BiH za zločine nad Hrvatima

Hrvatsko Državno tužiteljstvo u prosincu prošle godine proslijedilo je Tužiteljstvu BiH kaznenu prijavu protiv 16 bošnjačkih časnika, među kojima su i generali Sefer Halilović, Vehbija Karić, Selmo Cikotić i Amir Kubura.

Kako se navodi, časnici se koji se terete za ratne zločine nad Hrvatima, uglavnom na prostoru srednje Bosne i sjevernog dijela Hercegovine.

Uz prijavu, navodi Večernji list, Tužiteljstvu BiH dostavljeni su i materijali i informacije iz predmeta Županijskog tužiteljstva u Zagrebu radi mogućeg poduzimanja kaznenog progona u BiH.

Glasnogovornica Državnog tužiteljstva Hrvatske Martina Mihordin rekla je kako je riječ o kaznenoj prijavi koju je u ožujku 2017. godine od hrvatskog Državnog tužiteljstva dobilo sedam udruženja Hrvata žrtava rata u BiH i da je prijava Tužiteljstvu BiH proslijeđena u skladu s Protokolom o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida potpisanih između tužiteljstava Hrvatske i BiH 2013. godine.

Prema riječima Mihordin, kaznena prijava dostavljena je BiH jer prijavljene osobe imaju prebivalište u BiH, što je osnovna pretpostavka za poduzimanje progona, a i kazneno djelo su počinili na teritoriju BiH.

Podnošenjem ove kaznene prijave očekuje se provođenje postupka protiv odgovornih za počinjene zločine nad hrvatskim civilima i zarobljenim pripadnicima HVO-a, navodi se u dokumentu.

Prijavljeni su Sefer Halilović, Jovan Divjak, koji je u međuvremenu umro, Vehbija Karić, Enver Hadžihasanović, Selmo Cikotić, Asim Koričić, Sakib Mahmuljin, Amir Kubura, Šerif Patković, Đemal Merdan, Ramiz Dreković, Salko Gušić, Enes Kovačević, Midhat Cerovac, Bakir Alispahić i Fahrudin Agić, navodi Večernji list.

Oni se terete da su, namjeravajući osvojiti područja pod nadzorom HVO-a i osigurati izlaz na more, zajedno s mudžahedinima počinili brojne zločine, pri čemu je samo u srednjoj Bosni ubijeno je 876 civila i zarobljenih pripadnika HVO-a, dok je protjerano i izbjeglo 118.000 Hrvata, te srušeno i spaljeno 270 katoličkih objekata.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

  • Zar nije normalnija kvalifikacija predmeta, progon svih hrvata sa prostora HZ-HB, sadasnja Federacije po uzoru na VRS kako su oni to ucinili u RS. Tako sada u RS ne zivi ni 20 posto stanovnistva iz popisa 91 a u Federaciji manje od 50 posto. Nego sto je to nego zlocin, progon, zlocin protiv covjecnosti… Sto je gospoda iz RH, Dorha cekali do sada. Sto je sa predmetom gen. Santica koji je mucki ubijen u patnjama i tjelo nikada nije pronadeno. Sto je sa teroristickim cinom na doministra Mupa Jozu Leutara, gdje se radi o klasicnom terorizmu iz bosnjackih Centara moci Sarajeva. Sve se zna a svi cute.

    • neka vrate Bosnu i to je dovoljno. upali u probleme i sada tuci po onima kojima su oteli i štete uradili. alah nagradio. sramota..

  • Konacno ,sad cemo vidjet kako Ce im nase tuziteljstvo odgovoriti pozitivno ili negativno,jer znamo tko u tuziteljstvu sjedi vecinom muslimani bit ce problema a ovi nasi starohani Hrvati su katastrofa tuzitelji ili zamijenite ih mladima ili drugačije jer ovako ne ide

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.