Donosimo listu najprodavanijih automobila 2021. godine

Kao što je poznato, kriza s čipovima, uz kontinuiranu neizvjesnost koju je izazvala pandemija, negativno je utjecala na potražnju automobila prošle godine.

Tržišta svake nacije, međutim, malo su se promijenila u pogledu preferencija potrošača za vrstu automobila.

Kako kažu, brojke govore više od riječi. Motor1 je sa svojih 12 redakcija diljem svijeta istražio najprodavanije automobile za 2021. godinu.

Ljestvice potvrđuju nedavne trendove i ističu razlike u preferencijama potrošača. Dok Sjevernoamerikanci i dalje luduju za SUV-ovima i pickupovima, europski vozači i dalje preferiraju manje automobile, poput limuzina i kompaktnih crossovera.

Europa: kompakti su još uvijek popularni

Situacija u Europi je prilično zanimljiva. Volkswagen Golf je bio najpopularniji novi automobil u Njemačkoj, ali je, prema JATO Dynamicsu, izgubio dosta udjela u posljednje tri godine. Nove registracije sada čine 3,5 posto ukupnog tržišnog udjela, što je najniže od 1980. godine. Najveći izazovi za Golfa u Njemačkoj su dolazili od drugih VW-ovih modela – najviše od T-Roca i Tiguana.

U Francuskoj, drugom najvećem europskom automobilskom tržištu, Peugeot 208 je pobijedio Renault Clio. To je bio prvi put od 2004. godine da se Peugeotov mali kompakt B segmenta prodavao više od Renaultovog konkurenta. Međutim, ni jedan od ovih francuskih kompakta nije očekivao snažan rast Dacie Sandero, koja je porasla za 44 posto u odnosu na 2020. godinu.

Velika Britanija doživjela je prevrat prošle godine. Prvi put nakon 2009. godine, Ford Fiesta nije zauzela prvo mjesto. Umjesto toga, Opel Corsa je najprodavaniji automobil u Velikoj Britaniji, po prvi put od svog predstavljanja. U međuvremenu, Tesla Model 3 zauzeo je drugo mjesto, što je njegov najbolji rezultat među 10 najvećih automobilskih tržišta na svijetu. Na trećem mjestu našao se Mini Hardtop s troja i petero vrata.

Za razliku od Ujedinjenog Kraljevstva, prva tri mjesta u Italiji gotovo se nisu ni promijenila u 2021. godini. Fiat Panda dominirala je prodajom u zemlji s 112.298 prodanih jedinica, odnosno tržišnim udjelom od 7,6 posto. Osam jedinica, odnosno tržišnim udjelom od 7,6 posto. Njegov je volumen povećan za 1,2 posto u odnosu na 2020., ali je pao za 18,8 posto u odnosu na 2019. Fiat 500 i Lancia Ypsilon bili su drugi, odnosno treći. Zajedno su činili 13,8 posto ukupne prodaje novih automobila u Italiji.

U Španjolskoj se može vidjeti dominacija crossovera. Najprodavaniji su Seat Arona i Hyundai Tucson, te jedna limuzina, Dacia Sandero. Ovo je bio prvi put da je Arona u vodstvu od njenog predstavljanja 2017. godine. Tucson je upravo ušao u svoju četvrtu generaciju i pobijedio ostale konkurente poput Nissana Qashqaija, Volkswagena Tiguana i Peugeota 3008.

Suzuki je prošle godine dominirao mađarskim tržištem s gotovo 15 posto udjela. Vitara je bila najprodavanija, a S-Cross odmah iza nje. Zapravo, Vitara je najprodavaniji automobil u Mađarskoj od 2016. godine. Na trećem mjestu našao se Fiat 500, što je bio najbolji rezultat za talijanski gradski automobil od njegove premijere na ovom tržištu.

Najprodavaniji automobili u Turskoj ostali su isti kao i prethodnih godina. Fiat Egea je na vrhu, koji predvodi isporuke od 2016. godine. Toyota Corolla limuzina i Renault Clio HB bili su na drugom, odnosno trećem mjestu.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.