Donosimo brojke koliko zdravstvenih radnika je napustilo BiH

Odlazak zdravstvenih radnika iz Bosne i Hercegovine u potrazi za boljom budućnošću sve je evidentniji.

U posljednjih deset godina našu zemlju je napustilo više od 5.000 medicinskih sestara i tehničara, a samo u prošloj godini iz registra komore medicinskih sestara se po osnovu odlaska u inozemstvo iščlanilo njih 150.

Elvira Hukić jedna je od mnogih koja pohađa tečaj njemačkog jezika. Cilj, otići vani, jer i nakon završene medicinske škole i pravnog fakulteta, nema dana radnog staža u struci nego već 12 godina radi kao trgovac.

Njemački jezik učim isključivo zbog potrebe. Tko može voljeti više neku drugu državu i jezik nego svoj? Što meni s 37 godina treba da se mučim, da lomim jezik, da izgovaram njemački, da se trudim da učim ali moram da bih omogućila bolju budućnost svojoj obitelji i sebi, kaže medicinska sestra i diplomirani pravnik Elvira Hukić za BHRT.

Broj medicinskih sestara i tehničara koji razmišljaju kao Elvira iz dana u dana sve je veći.

Uzevši u obzir da oni čine jednu trećinu ukupnog broja uposlenih u zdravstvenom sustavu, posljedice njihovog odlaska su već primjetne.

Primijetili smo da nam nedostaje operativaca, da nam nedostaje stručnih kadrova, da nam nedostaje kadrova koji mogu trenutno odgovoriti u određenom obujmu posla. Neka radna mjesta su zamijenjena prekvalificiranim kadrovima, dosta vremena treba da se osposobi taj mladi kadar, rekla je predsjednica Komore medicinskih sestara/tehničara u ZDŽ Sabina Čolić.

Na neki način dolazimo u situaciju da se mi ustvari školujemo u srednjim medicinskim školama i na fakultetima za neku drugu državu, mišljenja je Nino Hasanica, diplomirani medicinski tehničar.

S druge strane, ne idu samo oni koji nemaju posao, porazna je činjenica da idu oni sa više od 10 godina radnog staža, odnosno već radno osposobljen kadar, ističu iz Komore.

Primjer je Šejla Mujić Begagić, s 14 godina staža i stalnim zaposlenjem. Ističe, ne ide zbog novca nego sveopće nestabilnosti u našoj zemlji.

Čitav sustav u Bosni i Hercegovini je kolaps, počevši od prava zdravstva, a o politici da ne pričam, nijedna zemlja nema pet, predsjednika, tri predsjednika, svi imaju jednog, jedino BiH ima tri, i svađaju se tko će zastavu nositi, koja će zastava visiti, a tolika problematika u državi, kaže diplomirana medicinska sestra Šejla Mujić-Begagić.

I meni će biti jako teško otići, bit će mi teško ostaviti obitelj, bit će mi teško ostaviti prijatelje. Ali ja moram otići zbog svoje djece, moja djeca nemaju ovdje budućnost, nemam je ni ja. Ako postoji prilika negdje tamo da djeca imaju bolju budućnost, da odrastaju u zdravijoj i sigurnijoj sredini. Zašto ja to svojoj djeci ne bih omogućila?, dodaje Elvira Hukić.

Iako nema preciznih službenih podataka o broju građana BiH koji su napustili domovinu i otišli živjeti i raditi u drugim državama, prema istraživanju Unije za održivi povratak i integracije BiH našu zemlju je u proteklih 9 godina napustilo pola milijuna stanovnika.

Taj broj će se, po svemu sudeći, povećavati, jer na satu, kojem je nazočila ekipa BHRT-a, skoro svi su rekli da će, nakon naučenog njemačkog jezika, zasigurno ići ka zemljama Zapada.

(www.jabuka.tv) 

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.