Don Damir Stojić predstavio katoličku slikovnicu o rodu i spolu | Jabuka.tv

Don Damir Stojić predstavio katoličku slikovnicu o rodu i spolu

Izdavačka kuća Salesiana predstavila je u ponedjeljak dvije slikovnice “Svako tijelo ima nešto reći” i “Bog ima svrhu za djevojčice i dječake”, s ciljem da čitateljima približi katolički pristup rodu, spolu i teologiji tijela.

Slikovnice su namijenjene djeci predškolske dobi, ali i roditeljima i odgojiteljima. Odgojnoga su karaktera i predlažu vrijednosti teologije tijela sv. Ivana Pavla II., rečeno je na predstavljanju, uz napomenu da se izdavanjem slikovnica ne želi podizati tenzije nego otvoriti dijalog.

Slikovnica “Svako tijelo ima nešto reći” razrađuje općenito temu tijela, primjerice kako osluškivati potrebe kao što su želja za odmorom, hranom i sigurnošću. “Bog ima svrhu za djevojčice i dječake” više obrađuje specifičnu temu i poručuje kako sama činjenica da je netko stvoren kao muško ili žensko donosi određeni poziv, ravnopravan, ali različit.

U Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku uz predstavljanje slikovnica bit će organizirane tribine pod nazivom “Muško i žensko. Točka“, javlja Hina.

S obzirom na veliku polemiku u društvu oko Istanbulske konvencije, ove slikovnice prikazuju tradicionalni pristup čovjeku. Izdanja nudimo kao alate za odgojitelje, roditelje i samu djecu u shvaćanju čovjeka i svijeta kako ga je Bog stvorio, kazao je svećenik salezijanac Damir Stojić.

Ilustracije i rječnik prilagođeni su djeci i pojašnjavaju pojmove identiteta, ljudskoga dostojanstva, ravnopravnosti i svrhe rodova. Čitatelje upoznaju s teologijom tijela svetoga Ivana Pavla II., koji pojašnjava kako muževnost i ženstvenost nisu međusobno zamjenjivi, već komplementarni, te se različitim darovima i pristupima svijetu međusobno nadopunjuju, rekao je teolog i urednik dviju slikovnica Marin Periš.

Slikovnice je napisala američka spisateljica Monica Ashour, rekao je dodajući kako ih je izdao evangelizacijski tim koji se bavio teologijom tijela, nakon čega ih je on sam odlučio prevesti na hrvatski jezik.

Tekst je prilagođen djeci, jednostavan, jasan i repetitivan, dodao je.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj: