Domaćini se preračunali: U srcu sezone u Hrvatskoj prazno 200.000 postelja – Jabuka.tv

Domaćini se preračunali: U srcu sezone u Hrvatskoj prazno 200.000 postelja

U ovogodišnjoj špici turističke sezone koja protječe u znaku ugošćavanja više od milijun gostiju dnevno, nema velikog oduševljenja među profesionalcima iz turizma, piše Slobodna Dalmacija.

Iako je broj gostiju prema e-Visitoru gotovo u brojku jednak lanjskome, (1,015 milijuna) na svakom koraku može se čuti kako posvuda na Jadranu ima ponešto praznih kreveta kod onih koji su se cjenovno ili tržišno preračunali. Jednostavno, dio hotelijera zanesen lanjskom potražnjom kada se tražio krevet više u kolovozu, pa su ga bezobrazno skupo prodavali, podigao je cijene ove godine i prerano zaustavio agencijsku prodaju, a očekivani individualci nisu im stigli u planiranom broju.

Službena statistika iz e-Visitora tako kaže da je proteklog ponedjeljka u hotelima bilo više od desetak tisuća praznih postelja (najviše u hotelima s tri zvjezdice), dok je gotovo 190 tisuća obiteljskih postelja u apartmanima još čekalo goste. Za sredinu kolovoza vrlo znakovito, čak i ako znamo da često jedna osoba spava u dvokrevetnoj sobi sama, a 4-ležajni apartman koriste ponekad samo dvije osobe.

Upravo sam dobio ponude desetak velikih hotelskih kuća u kojima nude postelje u kolovozu, sada za 10-15 posto nižu cijenu. Počeli su snižavati već krajem srpnja kada im je postalo jasno da sobe u kolovozu neće ići po većim cijenama, a agencijama su poslali “stop booking” još ovog proljeća. Sada su u problemu i svuda ima slobodnih soba. Ne previše, ali ih ima. To je za kolovoz bilo nezamislivo zadnjih godina, govori za Slobodnu turistički agent i tour-operator iz Skandinavije koji zbog poslovne korektnosti prema partnerima moli za anonimnost.

Obiteljski smještaj još više “grinta” jer je proteklih dana u njihovih rekordnih 601.256 registriranih postelja spavalo samo 414.531 gost.

Matematika je jasna, neki nisu našli put do gosta, a njihov enorman rast očigledno ne prati i zanimanje tržišta. Jer, prema sadašnjim podacima za prvih desetak dana kolovoza, samo najbolji u kvaliteti su i najuspješniji.

Tako hoteli s pet zvjezdica nemaju praznih postelja, baš kao ni vrhunski apartmani i kuće za odmor. Problema s popunjenošću čak i u špici sezone imaju samo osrednji. Tako je u obiteljskim apartmanima s tri zvjezdice trenutno najviše slobodnih postelja, više od stotinu tisuća, pa upravo te bezlične tisuće na brzinu sređenih stanova prenamijenjenih za turistički najam nisu zanimljive tržištu u onolikom broju koliko se novih registrira svake godine.

Zbog te situacije ovog kolovoza cijene stanova za najam padaju, ruše ih sami domaćini koji u utrci za gosta ovih dana ne biraju sredstva. Tako se i u Splitu, Zadru, Šibeniku, Makarskoj apartmani na polovici kolovoza mogu naći za samo 30 eura.

Očigledno su se neki u nezajažljivoj želji za brzom zaradom – preračunali.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

 • Skupo je i 3p eura.
  Znam mnoge koji su otišli u C.Goru a i u Tursku što jako začuđuje,ali tvrde da je jeftinije i bolje.

  • Pa sta imaju tvrditi, cinjenica je da je jeftinije i da je ponuda jednako dobra, ako ne i bolja, to zna svatko tko je bio i obisao imalo svijeta van Makarske. Svatko za svoj novac ide gdje zeli, a Hrvatska ce tom svojom ”elitnom ponudom” samo sebi sama zabiti zadnji cavao u lijes i rasprodati i obalu strancima, kad je vec sve ostalo sto vrijedi ionako prodala.

 • U Makarskoj bila 10 dana.Sve je skuplje nego prošle godine.Kugla sladoleda 12.. kn. a prošlo ljeto bila 8.. kn.Voće u tjednu 20,,kn a za vikend 30,,kn. more im je par dana bilo užasno prljavo,a da bi sebi osigurali mjesto na plaži morate doći u 6. ujutro,da bi ga našli,jer turisti-stranci ostave ručnik po cijelu noć i tako im “čuva mjesto”…apsurd!

  • Iako cu se sloziti da je sve skuplje, skuplje je s razlogom, Vlada RH je podigla ugostiteljstvu povlasteni PDV na 25 posto, dakle neminovno je bilo povecanje SVEGA. Sad, time sekunde ne zelim pravdati ugostitelje koji su isto tako bili tu kad se ne tako davno uvela ta povlastena stopa poreza za ugostiteljstvo, pa tada nisu spustili cijene, isto kao sto ni sada ne bi napravili da Vlada ponovno smanji tu stopu. Ali je cinjenica da je i Vlada veoma kratkovidna u svemu tome, jebes strucnjaka kojem je jedina mjera udariti visi porez na sve.

 • Ja bila jedan dan i to je umor ne odmor nema mjesta,galama,nema parkinga moraš pješačiti,gužva sve ograđeno,zgrade Ist.objekti i rampe zagradili more,velika skupoća..neću više ići do rujna.A i svaki put kad dođem doma vidim da mi je samo doma odmor.

 • Neradinci i zadrte Seljačine Dalmatinci se umislili da su neki kur.. Crna Gora Turska Albanija su 2 puta jeftinije s boljom uslugom za razliku od ovih kurčinastih seljaka.

 • Tako je Hans! Slazem se, u CG usluga, smjestaj, hrana, plaze: Sve OK! A u nas plasticna stiolica zakon u Dalmaciji! Digod mogu stave je! Da ne bi ko parkira!! Gadd mi se! Ja san radije u unutrasnjosti! Grude,

 • E neka je! Možda u meni prevladava zloba, ali neka je! Parking 100 kuna, alooo! Šta su si umislile šperčine, prodavat zrak i vodu?! Neće to moć još dugo pajdo!

 • Jeblava vas Crna Gora I njihova obala..Katastrofa a o cjenama da ne govorimo..To pricaju oni koji dole nikada nisu bili..

 • A -nebitno- : kako znas kako je i kakve su cijene ako nisi bio. Ko ima pare taj ide gdje mu odgovara, a kod nas je inace pravilo da je sve tudje bolje nego nase. Ko ide radi mora nece ni kupovati po ugostiteljskim radnjama, a ko ima moze gdje hoce

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.