Dom zdravlja Široki Brijeg uveo predtrijažu: Evidentiraju se i dezinficiraju svi pacijenti – Jabuka.tv

Dom zdravlja Široki Brijeg uveo predtrijažu: Evidentiraju se i dezinficiraju svi pacijenti

Dom zdravlja Široki Brijeg od ponedjeljka ujutro vrši predtrijažu na glavnom ulazu zbog novonastale situacije oko koronavirusa.

Djelatnice evidentiraju sve osobe koje uđu u ustanovu te im dezinficiraju ruke.

Od informacije Kriznog stožera Županije Zapadnohercegovačke da je od jutros od 6:00 sati za sve koji ulaze u BiH, tako i u našu županiju, određen kućni nadzor, bili smo prinuđeni napraviti predtrijažu na glavnom ulazu gdje se javljaju svi pacijenti i svi građani koji ulaze u Dom zdravlja, izjavio je za portal Jabuka.tv ravnatelj Doma zdravlja Široki Brijeg i član Kriznog stožera ŽZH dr. Mirko Kordić.

Na ulazu se uzimaju opće generalije, ime prezime, godište i broj telefona te se postavljaju tri ključna pitanja: Jesu li u posljednjih 14 dana bili izvan države? Jesu li u zadnjih 14 dana bili u bliskom kontaktu s osobom koja je neposredno prije boravila izvan države? te Imaju li trenutno neke od ovih tegoba? (povišena tjelesna temperatura, kašalj, neke druge poteškoće s disanjem, proljev i jaku malaksalost, zimicu).

Ako osoba kaže da je bila u kontaktu, s njom ide jasna komunikacija odnosno obavještavanje sanitarnog inspektora i ta osoba ide u kućni nadzor. Osobe koje nisu bile u kontaktu, a imaju povišenu temperaturu, isto zbog mjera predostrožnosti ne ulaze na glavni ulaz u ustanovu već smo u prostorijama specijalističko-konzultatitvne službe za te osobe napravili pregled tako da ne moraju ući u zgradu, objašnjava nam dr. Kordić.

Dom zdravlja Široki Brijeg otkazao sve redovite preglede i prima samo hitne slučajeve

Policijski pripadnici Policijske uprave Široki Brijeg kontroliraju sve osobe koje su u kućnom nadzoru te provjeravaju sve sumnjive osobe koje su bile izvan države ili u bliskom kontaktu s osobom oboljelom od koronavirusa.

Od jutros je policija dobila naredbu od Kriznog stožera da kontroliraju sve one za koji se vodi kućni nadzor. Ako ima i jedna osoba koja se ne drži kućnog nadzora, pravi veliki problem ostalima, upozorava ravnatelj širokobriješkog Doma zdravlja dr. Kordić.

Ispred zgrade Doma zdravlja primijetili smo da medicinsko osoblje nosi zaštitne maske i rukavice. Vrijede li takve mjere za pacijente prilikom dolaska u ovu zdravstvenu ustanovu, otkrio je naš sugovornik.

Preporučljivo je da zaštitne maske nose osobe koje su eventualno bile u kontaktu s oboljelima ili u kućnom nadzoru dok za sve ostale ta preporuka ne vrijedi, zaključio je u izjavi za portal Jabuka.tv ravnatelj Doma zdravlja Široki Brijeg i član Kriznog stožera ŽZH dr. Mirko Kordić.

Podsjećamo, širokobriješki Dom zdravlja je 11. ožujka 2020. otkazao sve redovite preglede te prima samo hitne slučajeve. Apelira se na sve pacijente da se telefonskim putem jave svom liječniku koji će im dati preporuku o daljnjem postupanju.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)


32 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.