Dom naroda PSBiH usvojio prijedlog proračuna za 2023. godinu

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu.

Od prisutnih 15 izaslanika, “za” predloženi proračun glasalo je osam izaslanika, pet izaslanika je bilo protiv, a dva suzdržana.

Iz Federacije BiH četiri izaslanika su bila “za”, četiri protiv i dva uzdržana. Iz RS-a četiri izaslanika su glasala “za”, a jedan je bio protiv.

Delegat Džemal Smajić je tijekom rasprave o predloženom proračunu kazao da je od ministra financija i trezora BiH Zorana Tegeltije koji se prije rasprave obratio izaslanicima, očekivao da će objasniti iz kojih razloga se nije poštovao proračunsku kalendar i zašto nije proračun upućen u zakonodavni postupak i time se omogućilo izaslanicima da sudjeluju u kreiranju ovoga proračuna.

Kako nisam bio u mogućnosti da sudjelujem u kreiranju ovoga proračuna niti amandmanski djelujem, prilikom glasanja ću biti suzdržan, najavio je Smajić.

Izaslanica Marina Pendeš je kazala: Usvajanjem proračuna omogućavamo Vijeću ministara i svim institucijama na državnoj razini da istinski mogu prihvatiti odgovornost koju su preuzeli i početi raditi svoj posao, prvenstveno vezano za naš europski put i početak reformskih procesa i agende koju smo preuzeli.

Izaslanik Zlatko Miletić je rekao da je pročitao predloženi proračun od prve do zadnje stranice.

Naveo je da je prije donošenja samog proračuna mislio da će imati priliku da vidi Globalni fiskalni okvir.

Kazao je da je ovo moglo biti urađeno i na malo drugačiji način, da imamo priliku da utječemo na pojedine segmente amandmanski, da ponešto popravimo.

Nadam se da će mi netko od vas, pošto vi predstavljate poziciju, konačno reći hoćete li ćete glasati za dopune Zakona o plaćama i naknadama, koji dolazi iza ove točke, da bi ja znao kako ću glasati za proračun. Ukoliko budete za to da se, uvjetno rečeno, službenicima, imenovanim osobama, plaće smanje u narednoj točki dnevnog reda, ja ću vas podržati. Ukoliko to nećete, ja vam za budžet, u tom smislu da bi mi podržali da sami sebi povećamo plaće, ne bi glasao, kazao je Miletić.

Izaslanik Želimir Nešković je kazao da je njemu najviše indikativno da se proračun konstantno povećava iz godine u godinu, počevši od 2018. godine na ovamo.

On je u 2023. planiran jednim enormnim povećanjem, što smatram da nije u redu, zato što ovo povećanje ide direktno na štetu prihoda RS, Federacije BiH i lokalnih zajednica u RS i FBiH, naveo je Nešković.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.