Dom fra Mladen Hrkać: 500 podržavatelja na donatorskoj večeri s jednim ciljem

Oko 500 podržavatelja i prijatelja okupilo se u srijedu 13. prosinca 2017. na donatorskoj večeri naziva “Pomozimo zajedno u izgradnji objekta Dom fra Mladen Hrkać” u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu, u organizaciji Humanitarne udruge “fra Mladen Hrkać” i istoimene Zaklade, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Svi nazočni okupili su se zbog jednoga cilja – pružanja pune podrške za izgradnju objekta Dom fra Mladen Hrkać za privremeni smještaj osoba koje dolaze u Zagreb na liječenje, koja je ocijenjena kao projekt od nacionalnoga interesa.

Među uzvanicima su bili i brojni istaknuti pojedinci i ključni dionici društvenoga političkoga i gospodarskoga života Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na početku večeri prikazan je 15-minutni prezentacijski video materijal koji daje detaljan prikaz lokacije, zemljišta i značaja Projekta izgradnje objekta Dom fra Mladen Hrkać.

Nakon filma, nazočnima se obratio predsjednik Udruge i upravitelj Zaklade fra Mladen Hrkać Ivan Soldo, koji je istaknuo da su trenutni kapaciteti ove Udruge nedostatni.

Unatoč tome što uspijevamo kontinuirano povećavati i broj smještajnih jedinica i kvalitetu potrebno nam je konačno i cjelovito rješenje, a to je Dom fra Mladen Hrkać koji će uz pomoć svih vas koji ste se odazvali ovoj donatorskoj večeri i koji ćete nastaviti podupirati ovaj Projekt u svim njegovim fazama, i svih onih koji nisu ovdje, a znamo da imamo njihovu bezuvjetnu podršku, otvoriti svoja vrata oboljelima i potrebitima u lipnju 2022. na desetu godišnjicu osnutka Humanitarne udruge “fra Mladen Hrkać”, rekao je Soldo.

Nakon Solde, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko izrazio je veliku radost zbog pokretanja ovoga projekta koji je usmjeren na potrebe najugroženijih bližnjih te je blagoslovio sve nazočne i sam Projekt.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, zahvaljujući čijoj odluci je Udruga dobila pravo građenja i krenula u realizaciju svoga sna vrlo kratko se obratio riječima: Neka djela govore više od riječi. Od samih početaka njihova rada sam bio na raspolaganju članovima ove Udruge i tako će biti ubuduće.

Potom je na red za obraćanje došao Zvonko Milas, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i državni tajnik Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je rekao da značaj ovoga projekta prelazi granice Republike Hrvatske.

Vlada RH zajedno sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske je to prepoznala i podržava svaku njihovu akciju i projekt. Čestitam Humanitarnoj udruzi “fra Mladen Hrkać” što nas je u ovo predblagadansko razdoblje okupila zajedno – Hrvate iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta, da budemo dio ove predivne priče o humanosti, ljudskosti i nesebičnosti. Priča koja je prebrisala sve granice – zemljopisne, dobne, nacionalne. Veselim se našem susretu u još posebnijoj prilici od ove večeras – otvorenju Doma fra Mladen Hrkać za koji sam siguran da će biti otvoren prije zacrtanoga vremenskoga roka, rekao je Milas.

Pohvale i značaj ovoga projekta govorima su izrazili i drugi uzvanici i poznate osobe društvenoga i političkoga života Hrvata.

Nacionalni značaj projekta službenim pokroviteljstvima nad Projektom izgradnje objekta Dom fra Mladen Hrkać potvrdili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i Grad Zagreb.

Program večeri vodio je Mislav Togonal, voditelj i urednik s Hrvatske radio televizije. Večer je izvedbom himne “Lijepa naša” otvorila operna pjevačica Sandra Bagarić, u pratnji supruga Darka Domitrovića na klaviru. Večer su nastavili uveličavati glazbena diva Radojka Šverko sa profesorom Vladimirom Babinom u pratnji na klaviru, te bogoslov Hercegovačke franjevačke provincije fra Đuro Ravenšćak.

Dodatne informacije o projektu izgradnje objekta Dom fra Mladen Hrkać

Krajem 2016. godine Humanitarnoj udruzi “fra Mladen Hrkać” Grad Zagreb je dodijelio pravo građenja za Dom fra Mladen Hrkać na zemljištu veličine 5.000 m2 na adresi Avenija Gojka Šuška. U blizini najvećih kliničko-bolničkih centara u Zagrebu biti će izgrađen moderan, energetski visoko učinkovit i funkcionalan objekt za smještaj osoba iz svih krajeva Hrvatske i BiH, koje zbog liječenja privremeno borave u Zagrebu.

Dom će omogućavati smještaj, prehranu i ostalu sveobuhvatnu skrb za 220 osoba istodobno i sadržavati će 55 smještajnih jedinica različitoga karaktera: 12 izolacijskih smještajnih jedinica koje su transplatirale neki od organa i teške onkološke bolesnike, 4 jedinice za osobe u invalidskim kolicima i sličnim pomagalima za kretanje, 4 jedinice za karantenu sa posebnim ulazom, odvojene od ostatka objekta za smještaj osoba oboljelih od lakših zaraznih bolesti, 30 osnovnih smještajnih jedinica za sve teško oboljele osobe osim onih u invalidskim kolicima ili onih kojima je potrebna izolacija ili karantena, 5 jedinica sa većim brojem ležajeva za boravak obitelji s većim brojem malodobne djece od kojih je jedno dijete oboljelo.

Financiranje projekta odvijati će se preko nedavno osnovane Zaklade fra Mladen Hrkać čiji cilj je izgradnja, opremanje i održavanje objekta Dom fra Mladen Hrkać. Projekt je trenutno u fazi završetka provedbe javnoga natječaja za odabir idejnoga arhitektonsko-urbanističkoga rješenja za Dom fra Mladen Hrkać.

Javni natječaj zatvoren je 7. prosinca te je pristiglo 11 prijedloga idejnoga rješenja koje će ocjenjivati petočlani ocjenjivački sud sastavljen od ovlaštenih arhitekata, te predsjednika i dopredsjednika Udruge, na čelu s arhitektom Angelom Garciom Alvarezom iz Madrida koji je specijalizirao arhitekturu bolničkoga smještaja.

Potom slijedi ishođenje lokacijske dozvole, izrada izvedbenoga projekta i ishođenje građevinske dozvole nakon čega je moguće krenuti sa građevinskim radovima. Predviđa se da će Dom biti spreman otvoriti svoja vrata oboljelima i potrebitima u lipnju 2022. godine na desetu godišnjicu osnutka Humanitarne udruge “fra Mladen Hrkać”.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

  • Zamisli te jednu uređenu Evropsku zemlju gdje udruge skupljaju za najteže oboljelu djecu…Da se novac skuplja donacijama i na donatorskim večerama i svi oni važni i bitni čimbenici te iste države koja ne može osigurati smještaj i liječenje oboljelim…U jednu ruku podržavam ovo jer nema očito drugog puta trenutno za liječenje u ovoj lopovskoj ,korumpiranoj državi…Zar ovo nije presmješno i jedan cirkus.Presjednica drž.pokrovitelj,gradonačelnik.Zagreba tu ,svi neki velikani,guzonje tu a ne mogu urediti da svi oboljeli imaju adekvatan smještaj i liječenje primjereno čovjeku u nevolji,bolesti…Ovako moramo zahvaljivati onima koji nam nisu omogućili da to imamo a pripada nam…Što reći,lijepo,tužno,žalosno…

  • Ako mozete pomoc, pomozite. Ako vas iznevjere sebe su preveslali. Sta god radio, sebi radis, bilo dobro ili lose. Zivot je nezgodan protivnik, vraca kad najmanje ocekujes. Po svjedocenju korisnika centra na Mir Međgorje ideja je izgleda vise nego dobrodosla. “Sta god ucinite jednom od ovih malenih, meni ste ucinili”.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.