Doktori medicine i stomatologije u HNŽ-u traže da žene dobivaju 100 % plaće tijekom porodiljnog odsustva – Jabuka.tv

Doktori medicine i stomatologije u HNŽ-u traže da žene dobivaju 100 % plaće tijekom porodiljnog odsustva

Sindikat doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) poziva sve županijske udruge kao i građane da im se pridruže u njihovu zahtjevu županijskoj vladi da se kao u susjednoj, Županiji Zapadnohercegovačkoj, porodiljno odsustvo ubuduće plaća u stopostotnom iznosu osnovice plaće.

Trenutno se porodiljno odsustvo s posla tijekom 12 mjeseci iza poroda plaća 80 posto, a u današnje vrijeme kada ljudi jedva spajaju kraj s krajem, to sigurno doprinosi dijelom u odluci obitelji o broju djece, navode iz Sindikata.

Natalitet u BiH je u stalnom padu, a za bilo koju državu to je nešto od presudne važnosti za budućnost i opstanak, navode iz Sindikata i dodaju kako žena, majka brigom i odgojem djece doprinosi budućnosti društva i nije u redu da za tu, možda i najvažniju njezinu ulogu bude plaćena manje nego za posao koji inače obavlja.

Ovim putem želimo javno pokrenuti to pitanje i apelirati na Vladu HNŽ-a da u što skorije vrijeme naprave izmjenu Pravilnika i da porodiljne naknade budu 100 posto plaće radnice. Mi ćemo zahtjev predati do kraja tjedna, a pozivamo sve udruge i pojedince da javno iskažu svoj stav, a kroz zahtjev Vladi za izmjenom pravilnika daju podršku ovoj inicijativi jer to se tiče svih nas, poručili su iz Sindikata doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u.

Analiza: Kolike su porodiljne naknade i dječji doplatci u 19 gradova iz ŽZH, HNŽ i HBŽ?

(www.jabuka.tv)


7 komentara

 • Podržavam, jedino tako će nas biti. Lako za financirati vidi se iz primjera Stanivukovića u B. Luci na bildbordima(puno ih nije plaćalo, samo daju stoju sitnim lopovima). A kod nas svi znamo da nam kradu iz očiju za lijekova im trebalo..

  • Kakva je razlika između žena koje su na Birou,trgovkinja,…i
   doktorica i stomatologinja,kad je barem, 100% plaća veća od trgovkinja npr. Nego naučili da im je uvijek sve parali.
   100% plaća trgovkinje 700 KM a doktorice barem 2000KM.Nego naučili da im se daje.Vaših 100 % naknade je tri puta veće od porodiljne naknade trgovkinja.!!
   Nego treba dati najveću naknadu nezaposlenim majkama a ostalima,a pogotovo doktoricama jednu istu razumnu naknadu svima istu.

 • Iz cijeg dzepa ide porodiljno,iz dzepa privatnog poslodavca ili drzava isplacuje porodiljno,bila zena zaposlena u drzavnoj ili privatnoj firmi??

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.