Dokazano kako postoji “ustajanje na lijevu nogu”

Svi mi imamo one dane kada radije ne bismo ni ustajali iz kreveta, a sada su i znanstvenici potvrdili da ima nešto u izreci “ustati na lijevu nogu”.

Radna memorija

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da se kad se probudimo loše volje, zaista teže nosimo sa svakodnevnim obavezama i pod većim smo stresom tijekom dana.

Osobe koje očekuju da će imati loš dan, koje se bude loše raspoložene, u popodnevnim satima imaju slabljenje moždanih funkcija, koje se javlja kao posljedica stresa, čak i ako se tijekom dana ne dogodi ništa stvarno loše.

Sama činjenica da smo loše raspoloženi izlaže nas stresu koji reducira “radnu memoriju” mozga i povećava vjerojatnost da tijekom dana napravimo neku pogrešku na poslu zbog slabije koncentracije.

S druge strane, ako uvečer kada legnete u krevet razmišljate o onome što vas očekuje sutra i zbog čega ste zabrinuti, ovaj efekt neće se javiti. Znanstvenici iz Pennsylvanije proveli su istraživanje u kojem je sudjelovalo 240 odraslih osoba, od kojih se očekivalo da ocijene razinu stresa kojoj su izloženi tijekom dana.

Ispitanike su zamolili da riješe testove kojim se provjeravala njihova “radna memorija”, koja nam omogućuje sposobnost učenja i obrađivanja novih informacija čak i kad nam nešto ometa pozornost.

Ispostavilo se da osobe koje su ujutro pod najvišim stresom, u poslijepodnevnim satima imaju problema s koncentracijom i pamćenjem, prenosi Avaz.ba.

Fizičke sposobnosti

Kada se ujutro probudite s određenim lošim očekivanjima, šteta je već učinjena. Ako očekujete težak, stresan dan, osjetit ćete efekte tog očekivanoga stresa čak i ako vam se tijekom dana ne dogodi ništa loše.

Brojne studije dokazale su negativan utjecaj stresa na naše mentalne i fizičke sposobnosti, ali ovo istraživanje pokazuje da nam stres može naštetiti čak i ako ga samo iščekujemo.

Ljudska priroda

U ljudskoj je prirodi da unaprijed razmišljamo o mogućim ishodima događaja koji se tek treba dogoditi, što nam pomaže da se na neki način pripremimo za sve opcije. Ali, ova studija pokazala je da nam ta sklonost može ponekad donijeti više štete nego koristi.

Rad na sebi

Svi imamo loše trenutke, ali ne treba dopustiti da oni budu u svakoj sekundi dana. Naučite razgovarati, naučite slušati tišinu, naučite uživati u harmoniji tonova koje nalazite u svojoj sobi, vanjskom dijelu na ulici, u uredu, u neposrednome susretu s poznanicima, dragim osobama.

Početak

Pokušajte sebi ne dozvoliti da ustajanjem iz kreveta krenete s prvim psovkama, gunđanjem, lupanjem. Nikako to ne biste smjeli dopustiti. Radije pjevušite, ako ništa drugo, onda u sebi, pokušajte sami sebe oraspoložiti. Otklonite srditost koju vam donosi novi dan.

Društvo

Kako bi vaš dan bio u potpunosti ispunjen i kako biste se “naoružali” dobrim raspoloženjem, ne zaboravite, družite se sa vedrim i energičnim osobama. Niste dužni slušati tuđe jadikovanje, jer će to loše utjecati na vas.

Vježbanje

Osim što ćete bolje izgledati, redovnim vježbanjem spriječit ćete i pad imuniteta. Uz vježbe je, također, od izuzetne važnosti pravilna ishrana u kojoj prioritet trebaju biti voće i povrće, kao i dosta tečnosti koja se gubi tijekom fizičke aktivnosti i nužno je da ju nadoknadite. Pravilo je bar osam čaša vode dnevno.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.