Dok u Sarajevu crtaju Word, nastavnik matematike iz Čapljine napravio mobilnu aplikaciju za učenike

Nikoleta Milašević Dobrača je mama dvanaestogodišnjaka, koji ide u sedmi razred jedne sarajevske osnovne škole. Kada je nedavno pregledala domaći zadatak svog sina iz informatike, bila je, kaže, šokirana.

Za domaći zadatak su djeca u teci trebala iz knjige precrtati interface Microsoftovog programa Word. Nikoleta kaže da je prva reakcija bila tuga zbog načina na koji osnovci u Sarajevu u vremenu modernih tehnologija, izučavaju informatiku.

Zadatak precrtati izgled Worda iz knjige u teku je u meni inicirao prvo plač, a zatim smijeh, jer zaista ne znam kako bi drugačije mogao reagirati roditelj na tu zadaću u ovom modernom svijetu, priča Milošević Dobrača za Radio Slobodna Europa (RSE), prenosi Ero.tel.

Ona vjeruje da njeno dijete kao i njegovi vršnjaci ne mogu reagirati na takvu vrstu zadaće pozitivno.

Mislim da je doživljavaju kao vrstu vrlo neinventivne obaveze, uz sve ostale obaveza koje imaju iz drugih predmeta. Znamo iz roditeljskog iskustva da nažalost većina nedovršenih stvari i objašnjenja tokom sata se prebacuje roditeljima da se sami izbore sa gradivom koje je stavljeno pred djecu i nastavnike, kaže Nikoleta.

Da i u Bosni i Hercegovini može drugačije, govore primjeri nastavnika koji osobnim zalaganjem, idejama i inovativnošću, ne čekajući na usvajanje zakona i obrazovnih kurikuluma, pomjeraju granice i svojim učenicima donose nove, modernije i bolje nastavne metode.

Jedan od takvih nastavnik matematike iz Čapljine Ivo Pejdo, napravio je između ostalog mobilnu aplikaciju za učenje razlomaka. Njegova aplikacija potpuno je besplatna i može se naći na Google play-u. Upravo njega je Nikoleta navela za primjer na gostovanju u jednoj emisiji.

(www.jabuka.tv) 


4 komentara

  • Sve naše škole su opremljene iz donacija. Ništa naša županija nije dala da se opreme računalne učionice i kabineti. Školstvo će brzo tražiti donacije i za plaće. Politika i ministarstva postoje samo da sebe uzdržavaju. Služe samo vlastitoj svrsi. Nakrcavaju urede, izmišljaju funkcije, a kurikulumi stari 30godina, na red u kabinet na računalstvu jedan učenik dođe jednom mjesečno. Ni klupe nisu u stanju zamjeniti, ako nije iz donacija. Zemlja uhljeba i političara. Svima koji odlaze sretan put, nigdje nema gore…

  • Hvaliti političara sto je izgradio nesto iz drzavnog fonda je kao da plješćete bakomatu sto vam je vratio pare , al unas nedaju ni iz svog ni iz drzavnog

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.