Dok smo spavali: Pilot prolio kavu, morali prisilno sletjeti / Paraolimpijac Sinovčić prvak svijeta / Postojao je kontinent “Veliki Jadran”

   Zrakoplov prisilno sletio nakon što je pilot prolio vruću kavu u kokpitu

Zrakoplov s 326 putnika morao je prisilno sletjeti jer se po kontrolnoj ploči u kokpitu prolila vruća kava, objavljeno je u četvrtak u izvješću.

Airbus A330-243 koji je letio iz Frankfurta za Cancun u Meksiku morao je prisilno sletjeti u grad Shannon u Irskoj.

Pilot je odlučio prizemljiti zrakoplov jer je vruća tekućina uzrokovala snažan miris gorenja i dim, rekli su iz Odjela za istraživanje zrakoplovnih nesreća (AAIB).

Incident se dogodio kada je pilot stavio svoju šalicu kave bez poklopca na stolić umjesto na držač za kavu, navodi se u izvješću.

Nije bilo ozlijeđenih u incidentu koji se dogodio u veljači.

AAIB nije otkrio o kojoj je zrakoplovnoj kompaniji riječ, ali su promijenili propise kako bi osigurali poklopce za čaše na svim letovima, dok su posade podsjećaju na potrebu uporabe poklopaca.

   Paraolimpijac donio zlato Hrvatskoj: Pobijedio dramatičnoj utrci za samo jednu stotinku

Hrvatski paraolimpijac Dino Sinovčić osvojio je zlatnu medalju na 100 m leđno u kategoriji S6 na WPS svjetskom paraplivačkom prvenstvu u Londonu.

Sinovčić je Aquatic Centru Queen Elizabeth pobijedio s rezultatom 1:15.46 ispred Kineza Hong Yanga s rezultatom 1:15.47, dok je brončani Argentinac Matias De Andrade plivao vrijeme 1:16.91.

Presretan sam. Doista su nijanse odlučivale o ovom sjajnom rezultatu, jer sam samo za stotinku sekunde bio brži od Kineza“, kazao je Sinovčić.

Član splitskog PK Cipal je u finalu plivao brže nego u kvalifikacijama u kojima je imao drugo vrijeme (1:16,90) iza Argentinac De Andradea (1:15.65).

Dino je u kolovozu prošle godine na Europskom prvenstvu u Dublinu osvojio zlato s rezultatom 1:16.08. Za Sinovčića je to bila druga medalja s europskih prvenstava nakon što je u Reykjaviku 2009. bio treći, a Dino je na posljednjim paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru u istoj disciplini bio peti.

Nakon europskog zlata iz Dublina, prošle godine, večeras sam osvojio zlato. Nitko sretniji od mene. Samo da me u pripremnom razdoblju za Tokio mimoiđu ozljede, vjerujem da ću biti spreman za napad i na paraolimpijsko zlato“, kazao je mladi Splićanin.

   Veliko otkriće znanstvenika: Postojao je kontinent Veliki Jadran

Od Alpa do Irana prostirala se prije 240 milijuna godina Velika Adria ili Veliki Jadran, novo je otkriće znanstvenika objavljeno u časopisu Science.

Jedino što je ostalo od tog davno izgubljenog kontinente su sedimenti i kamenje pronađeno na planinskim lancima u južnoj Europi.  “Količina detalja u vremenskoj crti rekonstrukcije je neviđena” kazala je Laurent Jolivet, geologinja sa Sveučilišta Sorbonne u Parizu.

Ovaj je novootkriveni kontinent prije 140 milijuna godina bio veličine današnjeg Grenlanda, a otprilike 20 milijuna godina nakon toga se Velika Adria sudarila s današnjom Europom te “razbio” u komade i bio je gurnut ispod tog kontinenta. Na zemljinoj površini je ostao samo djelić stijena Velike Adrije, što je geolozima dozvolilo da otkriju novi kontinent Zemljine prošlosti.

Ti dijelovi stijena su se raspršili preko 30-ak današnjih država, sve od Španjolske do Irana.

Douwe van Hinsbergen, geolog sa Sveučilišta Utrecht u Nizozemskoj, kaže da je to otežalo otkrivanje novih podataka. Osim toga, do sada, kaže, nisu ni imali toliko modernu tehnologiju pomoću koje bi otkrili sve što su danas. “Mediteransko je područje jednostavno jedan veliki geološki nered” kazao je Douwe van Hinsbergen za Science.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.