Dok ne ‘legne’ plaća: 15 načina da sastavite kraj s krajem

Izbjegavajte trgovine u širokom luku. Daleko od očiju, daleko od srca – ako ne vidite lijepe izloge, nećete ni biti u iskušenju da trošite na nešto što vam vjerojatno i ne treba.

Dok čekate plaću i u novčaniku vidite da je preostalo novca za još samo jedan dan, ne preostaje vam ništa drugo nego da smislite načine kako da sastavite kraj sa krajem.

Portal irishtimes.com pripremio je 15 trikova kako da rastegnete do sljedeće plaće posljednji novac koji vam je ostao.

1. Recite zbogom jakom doručku. Umjesto kroasana ili sendviča s kobasicom pređite na pahuljice i bananu, što će koštati tri puta manje, a daleko je zdravije.

2. Espreso kavu morate izbaciti. Napravite sami piće ili pijte čaj. Još bolje – pijte vodu, besplatna je.

3. Ako možete, prošetajte do posla. Ne samo što ne košta ništa već je i dobro za zdravlje i odličan je način da se počne dan.

4. Podsjetite sebe na dobre strane života bez alkohola, a ako primijenite to na ovaj tjedan, uštedjet ćete mnogo.

5. Popijte veliku čašu vode prije svakog obroka, besplatno je. Pored toga, osjećat ćete se bolje, pomaže probavi, a manje ćete jesti.

6. Ostavite kreditne kartice kod kuće. Najbolje je da ih potopite u vodu, pa stavite u frižider. Ništa ne sputava želju za šopingom kao smrznuta kreditna kartica.

7. Neka vam bude izazov da danas ne potrošite ni marku. Trošenje može biti i navika, pa ako odlučite da vam dan prođe bez kupovine kave, čokolade, to je dobar korak ka smanjenju troškova i u narednim danima.

8. Izbjegavajte trgovine u širokom luku. Daleko od očiju, daleko od srca – ako ne vidite lijepe izloge, nećete ni biti u iskušenju da trošite na nešto što vam vjerojatno i ne treba.

9. Ako imate pametni telefon, skinite s interneta aplikacije “WhatsApp” i “Viber” i ne koristite standardne pozive. I to je štednja.

10. Očistite kuću, a neke stvari koje vam ne trebaju, preko interneta možete ponuditi na prodaju. Na internetu je bezbroj mogućnosti upravo ovakve prodaje.

11. Ispraznite hladnjak i ostavu. Vjerojatno imate zalihe hrane koje bi trajale čitav tjedan.

12. Pregledajte džepove i torbe. Tu može svašta naći – od novca do karata za gradski prijevoz.

13. Pređite na vegetarijansku hranu do kraja mjeseca, ali predstavite to kao vaš životni izbor, a ne posljedicu toga što nemate para.

14. Umjesto da se nalazite s ljudima na kavi, idite s njima u šetnju, dobro za zdravlje, još bolje za novčanik.

15. Ako rano odete na spavanje, štedite na grijanju, struji, grickalicama, piše Telegraf.rs.

(www.jabuka.tv)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.