Dok cijene goriva i dalje padaju, hrana sve skuplja

Iako je nastavljen trend pada cijena goriva i praktično nema više nikakvog opravdanja za previsoke cijene hrane, ipak, činjenica je da se na policama trgovina skoro ništa ne mijenja.

Skoro svi prehrambeni proizvodi i dalje se prodaju po nerealno visokim cijenama i, dok se građani jedva bore s poskupljenjima, trgovci, izgledno je, ostvaruju ekstraprofit, piše Dnevni avaz.

Brojne nepravilnosti

U prva četiri mjeseca ove godine federalni tržišni, turističko-ugostiteljski inspektori Federalnog tržišnog inspektorata izvršili su 190 inspekcijskih nadzora kontrola cijena te je konstatiran porast u udjelu nepravilnosti, naročito kod cijena mlijeka, jaja, šećera, riže, tjestenine, a potom i mesnih konzervi, te dječjih pelena i sredstava za higijenu, poput deterdženata i sapuna.

FBiH: Trgovci uhvaćeni u neopravdanom dizanju cijena mlijeka, jaja, šećera, pelena…

Marin Bago, predsjednik Udruge za unaprijeđenje kvaliteta života Futura iz Mostara, ukazuje na činjenicu da se situacija u vezi s tim nije mijenjala od 2008. godine, koliko oni prate omjere cijena goriva i hrane na tržištu.

128 prekršajnih naloga s financijskim teretom od 79.250 KM napisali su federalni inspektori za konstatirane nepravilnosti u prva četiri mjeseca 2023. godine.

Dok cijene hrane automatski rastu usljed poskupljenja goriva, do sada nikada nismo zabilježili obrnutu situaciju. To je, definitivno, problem. Jer svi tržni centri, svi veliki trgovci šalju našim institucijama zahtjeve za povećanje cijena osnovnih životnih namirnica kada gorivo poskupi i jednostavno taj proces treba uraditi i u obrnutom smjeru, kazao je Bago.

Uz institucionalnu reakciju i upozorenje, Bago kaže da je neophodno pojačati i pooštriti inspekcijski nadzor.

Varanje kupaca

Osim federalne inspekcije, ne treba zanemariti činjenicu da svaka županija ima svoja inspekcijska tijela kojih nije mali broj. Međutim, imam osjećaj da njihov rad nije usklađen po vertikali. Ne postoji uvezana struktura i nekakva hijerarhija i svakako se moraju više angažirati. Jer po našem zakonu je zabranjeno ostvarivanje ekstraprofita i zarade, gdje svjesno birate cijene i varate kupce. S druge strane, kazne koje su izriču su motivirajuće za prekršitelja. Ako će netko usitno raditi na našoj muci i zaraditi milijun, a platiti kaznu od 5.000 KM, onda će to nastaviti raditi svaki dan, poručio je Bago u izjavi za Avaz.

Pogledajte kolike su cijene drva za ogrjev

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.