Događaj koji je promijenio tijek povijesti: 18 godina od najpoznatijeg terorisitičkog napada u povijesti

Amerikanci danas obilježavaju godišnjicu najpoznatijeg terorističkog napada u povijesti, onog na Svjetski trgovački centar u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu, koji su otetim putničkim avionima izvršili pripadnici Al-Qaide.

Ovaj datum je svake godine posvećen sjećanju na tragediju 11. rujna 2001. godine koja je potresla ne samo SAD već i ostatak svijeta. Povjesničari se slažu da je teroristički napad na SAD promijenio tijek povijesti i da svijet nakon 11. rujna nije isti.

U vatri i dimu 11. rujna svijet je upoznao Osamu bin Ladena. U napadu na SAD prije 15 godina poginulo je nešto manje od tri tisuće ljudi, a iz pepela simbola američke ekonomske moći izrasla je tada najveća teroristička prijetnja – Al-Qaida.

Tadašnji američki predsjednik George Bush objavio je rat teroristima uz znakovitu poruku “Tko nije s nama, protiv nas je”.

A nakon desetogodišnjeg skrivanja, Bin Laden je ubijen u Pakistanu.

U rušenju WTC tornjeva, srušile su se i tone čelika, betona, stakla i azbesta te su zbog kancerogenih tvari oboljeli mnogi koji su radili i pomagali na “Ground Zero”.

Komemoracije su osim u New Yorku najavljene i širom SAD-a.

U godinama nakon 11. rujna 2001. uslijedila je odmazda SAD-a i saveznika, a posljedice su na svojoj koži osjetili islamski vjernici prema kojima je SAD zauzela vrlo oštar stav, kako u svom dvorištu, tako i u inozemstvu, prenosi Radiosarajevo.ba.

Poslušajte i jedan od najtužnijih snimaka toga dana, koji stoji kao spomenik sjećanju na jednu od najvećih tragedija s početka ovog tisućljeća i brojne nevine živote izgubljene tog dana…

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • NAMA JE OLUJA!! OLUJA JE ONO STO MI TRIBAMO S PONOSOM SLAVITI! A AMERI: ZA MI ZRTAVA, A NE ZGRADE! A ONI SE NEBI SITILI VJETNAMA, KUVAJTA ..!

    • Ne kaki. To je teorija iz Sarajeva, kojom se žele amnestirati Bin Ladenovi teroristi. Svi tvrdite da su ih “Ameri srušili”, ali nitko nikakav dokaz ne podastire. Predoči dokaze, ako ih imaš. Ali se bojim da ih nemaš. Zatio: začepi lojavu njušku!

  • Jedna stvar. Što je neka zemlja bogatija, razvijenija, ima bolji sustav obrazovanja, duži životni vijek ljudi, to je veći postotak ljudi koji vjeruju u službenu priču, tj. da je al kaida srušila blizance. U manje razvijenim zemljama i korumpiranim poluprotektoratima većina stanovnika vjeruje da su to uradili amerikanci i njihova vlada. Tako da bi se BH analitičari svrstali odmah uz one iz sudana, venecuele, pakistana i sl. Ima i na zapadu teoretičara zavjere, na kraju od tamo se najviše i plasiraju takve priče, ali većina stanovništva takve gluposti u startu odbacuje.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.