Dodik: “U Sarajevu se vodi politika kreni da nigdje ne stigneš”

U Sarajevu se vodi politika kreni da nigdje ne stigneš, ovako je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, odgovorio na pitanje kada će biti izabran predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Dodik je na danas održanom sastanku s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, u Generalnom tajništvu predsjednika Srbije u Beogradu razgovarao o stanju u Bosni i Hercegovini i odnosima između dvije države. Prema Dodikovim riječima, predsjednika Srbije je upoznao sa situacijom u Bosni i Hercegovini, a posebno u Republici Srpskoj. Izrazio je želju da se čim prije formira novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i podsjetio je da je vlast u Republici Srpskoj već formirana, ali ne i u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Istaknuo je da je jučer istekao rok da Predsjedništvo predloži mandatara za formiranje Vijeća ministara, te je dodao:

Vidimo blokade na tom putu jer bošnjačka strana smatra da to treba ići polako.

Ponovio je stav da je važno da Republika Srpska ima dobre odnose sa Srbijom jer se “pokazala kao stabilan partner“. Potom se predsjedavajući Predsjedništva osvrnuo na pitanje samoopredjeljenja naroda, prenosi N1 BiH.

Zamolio bih da se pravo na samoopredjeljenje, koje međunarodni faktor dopušta, prizna i srpskom narodu u Republici Srpskoj. Zamolio bih predsjednika Vučića da u nekim političkim pregovorima ojača taj pristup. Ali to ne znači da se narušava integritet Bosne i Hercegovine, već zato što je to legitimno – zato što Srbi imaju pravo na to, objasnio je Dodik.

Odluku Kosova da poveća takse na proizvode koji se uvoze iz Bosne i Hercegovine i Srbije je okarakterizirao kao “necivilizacijske” u namjeri da se “obračunaju s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom”.

Također je ponovio da će Bosna i Hercegovina poštovati dogovor Beograda i Prištine. Dodik je naglasio da će se napraviti novi “monumentalni spomenik posvećen stradanju Srba u Jasenovcu” jer “ono što vidimo u Jasenovcu je devastiranje obilježavanja stradanja Srba”.

Na pitanje kada će biti izabran predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odgovorio je:

U Sarajevu se vodi politika kreni da nigdje ne stigneš. Mi smo spremni konstituirati organe na državnoj razini. Imamo i preporuke od Europe da se to što prije učini. U Sarajevu se kalkulraju nešto na sitno, pa ne možemo napraviti nešto krupno, naveo je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva je s predsjednikom Srbije razgovarao i o infrastrukturnim projektima, kao što je izgradnja autoceste Sarajevo-Beograd.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Tako je Milorade, dobro si rekao. Drag si mi samo zato sto nedas na svoj narod, nas Cova bi nas proda da nas iko oce al sreca nasa nece nas niko.

  • Gago ima plan sve kradezenjare u jedno selo i on za seoskog vođu. Ostale sve protjerati jer mu remete izbornu bazu i stvaraju kritičnu masu koja može dovesti do ljuljanja trupine na kojoj se ustoličio. Sada treba uhljebiti i ovu smijenjenu kvotu tzv. hrvatskih diplomata i doći će do povećana zaposlenosti u kradezenjarskom selu za 12%. Fra Ševo bi trebao pokrenuti beatifikaciju druga Gago dok je ovaj još živ, jer kada dođe novi “Gago” kradezenjare će ovoga zaboraviti jer u njih je pamćenje nanivou zlatne ribice i traje punih tri sekunde.

  • Bosnjacima je drzava BiH- na draga onoliko koliko mogu tlaciti i preglasavati druga dva naroda srbe i hrvate… Oni na zalost misle da je BiH- na njihovo neko nasljede,, babovina,,…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.