Dodik: Srbi u ovom stoljeću trebaju promovirati nacionalno ujedinjenje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u utorak u Banjoj Luci da Srbi u ovom stoljeću trebaju promovirati nacionalno ujedinjenje tamo gdje je to moguće, jer, kako je ocijenio, Srbija i RS imaju pravo boriti se da odluče o svom statusu.

– Tako nešto nije neregularno niti protivno bilo čemu – kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

On je kao primjer naveo Istočnu i Zapadnu Njemačku, koje su se ujedinile kada su se stvorili povjesni uvjeti.

Govoreći o najavljenoj deklaraciji Srbije i RS-a, o kojoj je razgovarano na nedavnom sastanku predstavnika Srba iz regije u Novom Sadu, Dodik je kazao da “time nitko ne dovodi u pitanje nijednu državu niti njezin teritorijalni integritet“.

Dodao je da se u pitanje dovode politike koje “idu za tim da se devastiraju srpska nacionalna zajednica i njezina prava”. Dodik je najavio da bi o toj deklaraciji parlamenti RS-a i Srbije trebalo da se izjasne u studenomu ove godine.

Cilj deklaracije, kazao je, bit će i da se pokaže da srpske nacionalne zajednice u nekim zemljama “nisu napuštene”, poput Slovenije gdje srpskoj zajednici nije priznat status nacionalne manjine. – U Hrvatskoj je smanjen broj Srba koji tamo žive na oko 186.000, od kojih se samo njih oko 56.000 usuđuje reći da govore srpskim jezikom – naglasio je predsjednik RS-a.

Govoreći o položaju Srba u Crnog Gori, on je ocijenio da je u toj zemlji počinjen “identitetski genocid nad srpskom nacionalnom zajednicom”, dok se u Makedoniji, kazao je, zatvara vladika, koji je predstavnik Srpske pravoslavne crkve.

– U BiH Srbi imaju svoju državu, ali ima problema s njenim statusom, s aspiracijama za njezinim ukidanjem. Vidljivo je, prema popisu iz 1991. godine, da je u Sarajevu živjelo više od 157.000 Srba, a prema posljednjem popisu tamo živi njih samo 1.333 – naveo je Dodik.

Navodeći da deklaracija nema težnji za preuređenjem država, on je dodao da postoje težnje da se istakne da europska konvencija dozvoljava da se Srbima u Sloveniji da status nacionalne manjine, a da se u Hrvatskoj omogući korištenje ćirilice, koja se sustavno brani.

To znači i da se omogući poštivanje Ustava u BiH, kojeg, kako smatra, ne poštuje međunarodna zajednica. – Treba dodati i Albaniju, Bugarsku, Rumuniju i Mađarsku i sagledati što su sve izazovi s kojima se suočava naša nacionalna zajednica u tim državama i sve to pokušati generirati kao svoj cilj – zaključio je Dodik.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.