Dodik: Sanjam i vjerujem da će Republika Srpska jednog dana biti država

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u intervju za beogradske Večernje novosti kako sanja i vjeruje da će taj entitet jednog dana biti država te da je njegov cilj da to postigne političkim sredstvima.

“Sanjam i vjerujem da će Republika Srpska jednog dana biti država. Hoće li to biti za pet, deset ili petnaest godina, nije važno. Garantiram, neovisna Srpska će nam pasti u krilo kao zrela jabuka. BiH je neodrživa, a kada bi se RS danas izdvojila, ne bismo imali nijedan problem da živimo kao samostalna država. Kad bih mogao sutra da napravim neovisnu RS, a da ne padne nijedna glava, uradio bih to. Moja politika je da to učinim političkim sredstvima”, kazao je Dodik.

Ocijenio je kako Republika Srpska ima sve elemente državnosti – teritorij, efektivnu vlast i narod koji to želi.

“Bili smo, i jesmo, država. Ali nam ne dozvoljavaju da to govorimo”, naglasio je.

Na konstataciju da je zbog takvih stavova ušao u oštar sukob s dijelom međunarodne zajednice, predsjednik Dodik je kazao kako narod treba osloboditi stereotipa “da stranci ovdje mogu da rade što hoće, a da mi moramo da slušamo”.

Naglasio je kako ne vjeruje u dobre namjere stranaca te da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko “mora da ode, ali da nitko drugi ne dođe”. Upitan kako napreduje zajednička deklaracija Srbije i RS-a o pravima srpskog naroda, kazao je kako bi ovih dana tekst deklaracije trebao razmatrati zajednički tim, i ukoliko se usuglase, tekst će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

“To će biti prvi put da skupštine Srbije i Srpske donesu identičan akt, i to je veoma važno”, podcrtao je predsjednik RS-a. Na pitanja što je za RS najvažnije da se nađe u tom dokumentu, Dodik je kazao:  “Mi ne želimo da budemo bosanski Srbi. Hoćemo da izrazimo da su Srbi, Srbi, gdje god da žive. Da nisu ničiji, da pripadaju svom narodu i vole Srbiju. Onima koji su napadali deklaraciju vjerojatno će smetati što nije napisano nešto nenormalno da bi oni imali čime da se zanimaju.”

(Fena)


4 komentara

  • Krivci za raspad ove nenarodne tvorevine nisu ni Dodik ni Srbi (ni Hrvati). Krivi su muslimani, koji se čine da razvale BiH, a deklarativno se izjašnjavaju da su za nju. Ta gospogda nikako ne shvaćaju da se takva zajednica može održati samo ravnopravnošću sva tri konstitutivna naroda, a ne muslimanskom dominacijom i centralizacijom. Da imaju išta u glavi (a nemaju ništa), shvatili bi da se iz istih razloga raspala Jugoslavija. Nju su razvalili Srbi, na isti način kao što je sad razvaljuju muslimani.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.