Dodik: RS je odlučna da živi svoj život kao država i nitko je neće zadržati u BiH

Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u ponedjeljak da taj bh. entitet ”nitko neće zadržati u BiH, ukoliko mu se ne vrate izvorne daytonske ovlasti za koja je ona primarno zainteresirana”.

Tvrdi da su te ovlasti ukinute odlukama visokih predstavnika mimo Daytonskog sporazuma, a koji je kršen i odlukama stranih sudaca

Dodik je u izjavi novinarima u Banja Luci, gdje nazoči liturgiji u povodu pravoslavnog praznika Svetog Stefana, rekao i da mešetarenje međunarodnih predstavnika i stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH “ne može biti mjera naše slobode”.

”To je mjera neslobode za nas i zato ćemo mi odlučno odbaciti svaki pokušaj nametanja kvazi odluka donesenih u Ustavnom sudu BiH”, ustvrdio je on navodeći da je “danas, 25 godina poslije, RS odlučna da živi svoj život kao država i odlučna je da u skladu s Daytonskim sporazumom upražnjava svoja izvorna prava”.

Iako ove godine, a nakon odluke Ustavnog suda BiH, u službenom programu nije planiran vjerski dio proslave “Dana RS”, a na pozivnicama se više ne spominje i “krsna slava RS Sveti arhiđakon Stefan”, od 9.00 sati patrijarh srpski Irinej služi u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banja Luci Svetu arhijerejsku liturgiju povodom, kako je rečeno, pravoslavnog praznika Svetog arhiđakona Stefana.

Liturgiji nazoče srpski dužnosnici RS-a predvođeni Dodikom, predstavnici političkih stranaka sa srpskim predznakom, te, između ostalih, i Darko Mladić, sin haškog optuženika Ratka Mladića i princ iz Srbije Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina.

Istovremeno, obilježavanje 9. siječnja, ”Dan RS-a”, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, počelo je nastupom banjalučkih osnovaca na glavnom banjalučkom trgu.

U popodnevnim satima najavljen je defile pripadnika policije, svečana akademija te kulturno-umjetnički program. Na ulicama Banje Luke primjetno je jako policijsko osiguranje. Dio središta grada je blokirano za promet.

(Fena | Jabuka.tv)

7 komentara

 • To Mile razguli mačku i odcjepi RS-ku već jednom.Gdje ti je Mile Trreći puk MO-ne danas na obilježavanju dana RS-ke. Što ih ne postroji kako si najavio.Ipak guza radi,a ovo je sve opet prodavanje magle,srbovanje,predizborne fore i spinovi a iza ostaje samo lopovluk tvoj Mile i tebi podređenih.Običan srbin od ovog nema ništa već od sutra…Volio bih da je drugačije ali nije,na žalost…

 • Bogumi Milojka, najebaćeš. I ti i četnička tvorevina. Naš Draganče vodi pogrešnu politiku i dolijeva ulje na vatru. Draganče,makni se u stranu i ne čačkaj mečku.Malo će budala stati iza takve nepricipijelne politike.

 • nisu mi jasni ni Srbi a još manje Srbija koja sa ovakom huškačkom retorikom misli nešto dobro postići za sebe. Srbija je siromašna i nema snage ni deset posto za ratovanje kao devedesetih. Lako im je bilo ratovat kad su se naoružali uz pomoć cjele bivše juge a naročito uz pomoć izdašnog hrvatskog turizma te devedesete.
  Otkud im danas oružje, otkud im novci za moguće vođenje rata?
  Nemaju oni ni jedno ni drugo i sami to vrlo dobro znaju a opet se postavlja pitanje koga i zašto žele strašiti pričom o nekakvoj tobožnjoj ugroženosti Srba u RH ili u BiH?!
  jEDINA (STVARNA)POSLJEDICA TAKVE LUĐAČKE POLITIKE -bi bila porazna po preostale Srbe u RH ,i naročito po Srbe u BiH. Ovako ili onako možebitnim provođenjem takve politike koja se pokazala promašenom još u prošlom stoljeću, najviše bi opet izgubili upravo prečanski Srbi, dakle ovi u RH i u BiH.
  Ispada , kao da je nekom u Srbiji stalo do toga da se ostvari ideja velikosrpskog projekta Vuka S.Karadžića, Stevana Moljevića,Draže Mihajlovića i Dobrice Ćosića pa i Slobodana Miloševića o sbvim srbima u jednoj državi.
  Samo što bi ti Srbi na njihovu veliku žalost ali i na štetu običnog srpskog puka živjeli u jednoj državi koja bi bila državom svih Srba a to bi bila današnja Srbija.
  PAMETNIJE BI IM BILO DA ŽIVE NA SVOJIM OGNJIŠTIMA U MIRU SA SVIM SVOJIM SUSJEDIMA Hrvatima i Muslimanima.To je jedini ispravan put.

Komentiraj: