Dodik: Republika Srpska će pomoći Mladiću u žalbenom postupku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će Republika Srpska pomoći nekadašnjem komandatu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću u žalbenom postupku.

“Nastojat ćemo uložiti dodatne napore da prikupimo podatke koji mu mogu pomoći. Ima našu podršku”, rekao je Dodik.

On je za beogradski Kurir naglasio da će, umjesto suda, povijest dati konačni odgovor tko je zapravo Ratko Mladić.

Dodik je istakao da je nedopustivo da su u Hagu osuđeni samo Srbi, dok za srpske žrtve uopće nema pravde, piše Srna.

“Republika Srpska i njena javnost su rekli što misle o toj presudi, o karakteru i načinu na koji se u Haškom tribunalu sudi samo Srbima i srpskom rukovodstvu za kolektivnu odgovornost. S druge strane, za Bošnjake i Hrvate i njihove zločine nad Srbima nema ni individualne odgovornosti. Republika Srpska će se u ovom trenutku držati jedinstveno”, poručio je Dodik.

On je rekao da “ne vidi da je bilo imalo napora međunarodne javnosti da se brojni zločini nad Srbima kazne”.

“To je ključna stvar i tema sada nakon presude Mladiću. Hag nije mjesto pravde“, kazao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje može li BiH da iskoristi presudu Mladiću i pokrene reviziju tužbe protiv Srbije za genocid Dodik je rekao da nema elemenata za to.

“Ta priča je samo pusti san i prijetnja koja nema nikakvog smisla. Srbija je dovoljno pravno, politički i državno moćna da se ne mora osvrtati na ovakve prijetnje”, smatra Dodik.

Prema njegovim riječima, za obnavljanje tužbe je potrebna odluka na nivou BiH, a što se tiče Republike Srpske te odluke nema.

“To je tema koja služi potrebama sarajevske politike da drži pažnju nacije. Srbija nije krivac, ona je već previše bila kažnjena sankcijama koje su joj bile nepravedno uvedene. Ogromnu smo štetu preživjeli zbog toga. Sada već znamo da su i Markale nepravedno poslužile kao osnovu za uvođenje sankcija Srbiji”, rekao je on.

U vezi prijetnjama smrću, koje su mu upućene nakon izricanja presude Mladiću, Dodik je rekao da uvijek kada bude neki takav događaj koji polarizira čitavu javnost stignu prijetnje.

“Tako se dešava u kontinuitetu. Na nadležnim organima je da se bave tim pitanjem. Ja nemam ni namjeru ni želju da se bavim tim. Moje je da se bavim svojim poslom. Naravno, nisam ni glup ni lud da ne mislim da postoje određeni krugovi u BiH koji bi se na ovakav način obračunavali s ljudima“, rekao je on.

Kada je riječ o burnim reakcijama koje su uslijedile nakon što je nedavno crtao novu mapu Balkana, Dodik je rekao da je očekivao da će biti zanimljivo.

“Znate kako, taj neki ‘civilizirani svijet’ koji se ovdje pojavljuje i drži nam lekcije o pravu na demokraciju, zloupotrebljava sada ovu priču. U tom intervjuu su inzistirali na tome da je to hipotetičko pitanje i ja sam dao svoj hipotetički odgovor. Moj osobni stav i stav Republike Srpske je da ne priznajemo Kosovo. To je sastavni dio Srbije”, rekao je Dodik.

Također, kako je naglasio BiH ne može priznati Kosovo.

“Kosovo je jedna vještački i politički stvorena tvorevina, koja je u funkciji ocrnjivanja Srbije i srpskog naroda. Najvažnije srpsko državno pitanje danas je Kosovo. O svojoj teritoriji odlučuje samo Srbija i u tome podržavam službenu  politiku Beograda”, jasan je Dodik.

On je dodao da Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ne može tu ništa.

“Od toga tek nema ništa. Politička karijera Bakira Izetbegovića je u krizi. Izgubio je partiju, izgubio je izbore u Srebrenici, izgubio je pola poslaničkog kluba. U posljednje vrijeme je izgubio sve što je mogao izgubiti. Naravno, sada koristi te neke univerzalne teme, poput sukoba. Naravno da nema ništa od sukoba”, poručio je Dodik.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.