Dodik ponavlja: Bosanski jezik ne postoji

Predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik ponovio je tvrdnju da ne postoji bosanski jezik.

Takav jezik, dodao je, ne može se izučavati u školama u tom bh.entitetu.

Nema bosanskog jezika i to je ono što je veoma jasno. Srpski jezik je jezik srpskog naroda, tako i bošnjački jezik može da bude koji oni hoće, ali ono što mi ne možemo prihvatiti jeste da se bosanski jezik tretira kao jezik koji će biti izučavan u školama u RS-u i to se neće desiti – rekao je Dodik za RTRS.

Naveo je da lider SDA Bakir Izetbegović najavljenom apelacijom u vezi s bosanskim jezikom “očigledno pokušava doprinijeti dodatnoj konfuziji u političkom životu BiH“.

Ne razumijem zašto se na ovaj način pokušava na silu ili putem kvazipravnog sustava uvesti takva priča o bosanskom jeziku”, rekao je Dodik.

Dodao je da je “međunarodni faktor razmazio bošnjačku elitu, koja sada na ovaj način pokušava doći do svojih dugogodišnjih ciljeva”.

Glavni odbor SDA je 27. srpnja zaključio da će pokrenuti dijalog s ministrom prosvjete i kulture u Vladi RS-a na izradi novog okvira za osiguranje prava na bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta u osnovnim školama sa značajnim brojem bošnjačkih učenika.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

  • Naravno da ne postoji. Kao što ne postoji ni “bosanski” narod – Bosanci, Bošnjaci… (osim teritorijalno). Ne postoji ni bosanka povijest, bosanska himna, bosanski grb. Nema bosanske kulture, povijesti, nema ništa. Današnji protektorat je međunarodna izmišljotina kratkog vijeka.

  • Juga je dva puta bila napravljena na ugovoru i propala tako ce i ova nasa drzava i ona je na ugovoru napravljena ovo govorim iz neke logike a ne mrzeci nkoga

  • Logicno da ne postoji,cuj “bosanski”haj da je “bosnjacki”mada je i to izmisljena nacija nastala u ratu al to bi se nekako moglo tolerisat al bosanski nikako.Pa kojim jezikom inda govore muslimani iz Hercegovine bisanskim nisu jer zna se gdje je Bosna.To sto oni cijelu drzavu favoriziraju i zovu Bosnom to je ocito njihov problem i njihivo nakaradno prekrajanje povjesti/istorije ovako realno gledano taj naziv nema nikakve logike.Svasta covjek moze naci u Bozjoj basti al sto su se doticni osilili to je za ne povjerovat.Svasta.Fuj.Sramota dokle vise njihovog zuluma.

  • Ma to se jednostavno riješi na način da se problem prebaci na polje prevođenja, tako da prevedeno sa bosanskog na srpski i hrvatski jezik, bosanski jezik znači bošnjački jezik.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.