Dodik podržao optužnice iz Srbije protiv hrvatskih pilota

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u subotu je podržao planove srbijanskog pravosuđa da poduzme kazneni progon protiv hrvatskih pilota tereteći ih za navodne ratne zločine 1995. godine.

Ne spominjući izravno optužnice protiv hrvatskh pilota, Dodik je na svom Twitter profilu objavio poruku u kojoj je jasno aludirao na pokušaj njihova progona navodeći kako je 7. i 8. kolovoza 1995. godine na Petrovačkoj cesti u BiH počinjen “ratni zločin nad nedužnim srpskim civilima, djecom, ženama i starcima”.

Mi u Republici Srpskoj podržavamo tužiteljstvo za ratne zločine Srbije i podizanje optužnice protiv počinitelja ovog zločina. Radi bolje i mirnije budućnost zemalja regije svi trebaju odgovarati za ono što su radili tijekom proteklog rata, kao što trebamo njegovati kulturu sjećanja, napisao je Dodik.

Srbijansko tužiteljstvo podignulo je optužnice protiv umirovljenih pilota Hrvatskog ratnog zraklpovstva Danijela Borovića, Željka Jelinića, Zdenka Radulja i Vladimira Mikca uz tvrdnju kako su oni odgovorni za ratne zločine protiv srpskih civila tijekom operacije “Oluja” kojom je oslobođen okupirani hrvatski teritorij.

Tereti ih se zbog napada na kolonu izbjeglica kod Bosanskog Petrovca udaljenog desetak kilometara od granice između Hrvatske i BiH te kod mjesta Svodna kod Bosanskog Novog.

Prema navodima iz optužnice, u raketiranju kolone ubijeno je 13 osoba od kojih je šestero djece, a navodno su 24 osobe ranjene. Srbijansko je tužiteljstvo predložilo da se hrvatskim pilotima sudi u odsutnosti.

U Srbiji su odlučili podignuti optužnicu unatoč činjenici da je navodni zločin počinjen na teritoriju druge države pozvavši se pri tom na univerzalnu jurisdikciju u slučaju ratnih zločina.

(www.jabuka.tv)

41 komentar

 • Hajmo HDZ i njegovi birači, šta kažete na to što Pupovac podržava isto optužnicu a Plenković tvrdi da će učiniti sve da ih zaštiti, baaahahaha HDZ bruka b.gami mi

 • Dodik je podržao i izgradnju Peöješkog Mosta .
  Dodik je podržao i da Hrvati u BiH sami biraju svoje predstavnike.
  Sve to što je važno za Hrvate Komšič ne podržava.
  Sve Tužbe protiv Hrvata iz BiH Komşić je podržao i rafovso se üresudama u Haagu zajedno sa Bošnjacoma.
  Ova tužba Srbije može lako da se sudi u RH ako to RH hoće alo neće nema ni suđenja.

 • Tko nije podržavao i
  bio jako protiv Pelješkog Mosta.
  Tko je podržavao optužnice protiv Hrvata iz BiH optuženih u Haagu
  i osuđenih.
  Tko Hrvatima svaki dan spominje UZP i provocira.
  Tko neda Hrvatima da biraju sami svoje predstavnike.
  uvjek je tu bio Komšić i Izetbehović nikada Dodik
  Svaki Hrvat podržava optužnice protiv bilo koga iz Srbije.
  A mi se sada čudimo Dodiku što verbalno podržava optužnice iz Srbije.
  Dodik danas treba više Hrvatima u BiH nego BiH Hrvsti Dodiku.

 • Zašto RH ne objavi imena izbjeglica iz BiH
  Imali su smještaj, hranu, novčanu naknadu, medicinsku skrb, a sada pljuju po RH
  Radite nesto

 • Ja kao Hrvat branitelj podržavam svaku optužnicu !
  Ja ne podržavam Sud koji ne presudi pravedno !
  To zavađanje Hrvata sa bilo kim je providno i zna se kakvu svrhu ima.
  Hrvati pamet u glavu.

 • Koliko je Američkih bombaredera pobilo ljudi u Afganistanu,Irak Syriji itd. Koliko je Jugosrpskih Bombardera porušilo katoličkih Crkvi u BiH i drugih objekta sa civilima.

 • To je sasvim slucajno da Dodik Covicev saveznik to podržane i Pupovac Plenkovicev dobro placeni srbin. Nije problem sto oni to podrzavaju nego su oni glasni u tome poput Vucica koji je držao mitinge pred rat u RH. A ne cudi kad su 91-92 bili svi na jednoj strani, na strani JNA. Mozda ponajmanje Dodik jer on se bavio svercom cigara i kave. Boze nas sacuvaj ovakvih zaštitnika i državnika. Hrvati su stvarno najvece jude i izdajnici. Rat dobili u RH, bili ravnopravni u BiH obranili se. Sve to skupo platili zrtvama i onda dodu lopovi, komunjare, udbasi, ratni profiteri, briselsi potrči i sve do žrtvuju prodaju za osobne interese. Čudimo se onda kad nas pljuju, vrijedaju Vucic, Dodik, Bakir, Dzafirovic , Komsic itd. Sa ovakvim vodama dobro mi prolazimo. Gdje su sada udruge ratne HVO da upute prosvjednu notu Covicu da zatraže očitovanje o svemu ovome. Odgovor je nema ih, to su Coviceve udruge iste one koje su precutale njegov sramni govor u skupštini RS. On ih placa i oni su njegovi zetoncici. Na zalost. Prodase nas jude za sitniš…!

 • I Ja kao hrvatski branitelj HVO bi tužio Hrvatsku zato što je puno godina prije oluje sahrvatskog teritorija grade Knina i druhih mijesta iz RH došla Vojska i izvršila invaziju na mijesta od Doboja- Dervente- Broda- Odzaka-Modriče i sve porušili , puno bobili i ostalo protjerali.
  Taj Agresor je došao iz RH.
  Gdje je Tužba protiv RH zbog tog zločina njenih građana.

  • Hrvate i Hrvatsku vi Srbovi možete tužiti samo za “nedjela” koja su HV i HVO učinili na teritotiju vaše posrane Smrdije. A zna se da tamo nije ni jedna hrvatska noga zgazila. Izminka su zarobljenici iz Vukovara i drugih mjesta koje su četnički govnari i hgovnari iz tzv. JNA silom odveli u Srbiju, te ih tamo mučili i ubijali, sakatili i maltretirali.

 • Nije istina. Pridržao je Izborni zakon samo na področju Federacije. A Pelješki most jer njegova tvrtka iz Laktasa gradi dio dionice koja vodi do mosta

  • (za 22:23)
   Istina je da Bošnjavi forsirsju samo da budu jedini Faktor u Federaciji da Hrvatima smanje prava pomoću Komšića i drugih bošnjačkih partija i udruženja.
   Zašto Bošnjaci ne postave svoj ugroženi Vitalität interes da se ukine RS.
   Zato što su od RS digli ruke i hoće da podijele BiH na 2 dijela, Bošnjački i Srpski dio BiH.

 • A HDZ partija u kolaciji sa Srbima i ovdje i u RH zalosti ….mi nismo homogena drzava ,3 naroda ,vjere ,jezici ….medutim nama Hrvatima najveci problem prave HDZ i partija ,zato je mnogo naseg naroda vani otislom in ausland ….
  Nepravda ,to postenog covjeka najvise boli fizicki i psihički ,sve veza …tko nema tu jeb vezu ne moze nigdje nazalost ….kako je doslo grozno vrijeme ,skolstvo srozano,Nasa gimazija grozna ,upisivanja na fakultete ovdje i u Hrvatskoj sve veza ,tko ima para i vezu plati svojoj djeci studiranje gdje god zele i na koji fakultet zele….zalosno ….dok posteni svijet upise sta zapadne …samo se stancaju diplome doktora inzenjera pravnika i profesora a znanje im sve losije u odnosu na generaciju od prije 10,20,30 god ….kriteriji niski na fakultetima ocito pod necijom naredbom ,imate doktora koji nisu kompetentni za to zanimanje a ponasanje grozno ,inzenjeri isto ,upisuju koji jesu i nisu za toga,…pravosude srozano ,suci u kriminal strankama i sude po podmazivanju , uglavnom situacija nije dobra ,zivimo u jednoj vrsti rata ,virusa ,rata u Ukrajini koji se moze preliti sigurno i na ostatka svijeta,velika infalcija grozno a narod sve gori , pogotovo ovi partijasi…sta rade sefovi namexa i feala itd,ratni profiteri i kako se bogate nepravedno nad radnicima , sirokobrijezani su sponzoruse teske i oni i njihova djeca samo interes vlada nazalost nije dobro vrijeme ,komunizam teski je vec 80 god ,vidite da zabranjuju sve ,od Bleiburga nadalje grozno ….nas mozda mogus spasiti djeca od postenih roditelja koji nisu HDZ ovci ako se uključe u politiku no tesko Ce oni isplivati u odnosu na ovu djecu od masona ,Crkva isto nije dobra situacija u odnosu na prije ,politika ,partija se uvukla u sve pore zivota i postenim ljudima ne da disati
  Bas neka depresija
  Poz nas Hrvatski ZDS💙

 • Što Čović ima reći? Uvjek si izdajnici našli izgovor za svoju izdaju. Čoviću je po mentalnom sklopu uvijek bio bliži Beograd od Zagreba. Zanimljivo isti se po nacionalnosti pisao jugoslaven i to ćirilicom, a sad hrvatina iz HDZ-a zna se. Krstili se sa 100 i više kila, sad i vjernici veliki sve po potrebi. Zna se HDZ.

 • Neki pitaju šta će reći Čović.
  On je rekao svoje ne tako davno, samo što mi Hrvati brzo zaboravimo. Rekao je doslovno: čuvajte republiku srpsku”
  Isto ko sto je kralj u Marseju govorio kad su ga koknuli domoljubi, samo je kralj rekao da mu čuvaju Veliku Srbiju, tj. Jugovinu.
  Sve je svima jasno samo poštenom hrvatskom narodu nije jer su ga lažima i prevarama izludili.

 • jadno je tko je god ginuo,,,,ali jeli itko gađao zrakoplovima Široki Brijeg….ginulo se…
  od čega je moja Hrvatska Vukovar onako srušen….?

 • Tko danas smije javno podnijeti ptijedlog ili vitalni interes da se RS mora ukinuti.
  Gdje je tu SDA i DF da to pokrenu.
  Nesmiju.
  Oni smiju samo protiv Hrvata rovariti.

 • Tko danas smije javno podnijeti ptijedlog ili vitalni interes da se RS mora ukinuti.
  Gdje je tu SDA i DF da to pokrenu.
  Nesmiju.
  Oni smiju samo protiv Hrvata rovariti.
  Kritiziraju Čovića a nesmiju sami ništa oficijelno Produzentin protiv postojanja RS. licemjeri.

 • Optužnica je nešto normalno u civiliziranom svijetu .
  NENORMALNA JE PRESUDA U BIHAĆU
  za svirepo ubitstvo i uništenje tijela Generalagentur HVO Vlade Šantića.
  To prikrivate sa prebacivanjem teme na nešto drugo.

 • Ne ulazeći u to dali su ti piloti počinili to što im se stavlja na teret moramo znati da je Čović iša u Banjaluku kada se odlikova ratni zločinac Srbin a šta mislite bili to uradio njegov prijatelj Dodik da se ovi piloti odlikuju. Svi znsmo odgovor.

  • Komšić je išao u muslimansku Armije zajedno sa Mudžahedinima.
   Dodik nije ratovao protiv Hrvata , Komşić jeste ! Amen

 • Ti si jadan i glup.Protiv koga ces podignut kad su radili po naredbi a rat je bio budalo.Kako Hrvatska nije podigla tko je bombardovao banske dvore.Samo glup covik moze komentirati ovako nesto

 • Ovi sto brane politiku Covica ili su njegovi uhljebi na drzavnom budžetu i državnoj firmi ili su ludi. Kao on nas stiti od Bosnjaka. Samo da znate da ce sve hrvate dati za Bakirovu i Sebijonu ideju i projekt. Naravno ustupak je sa druge strane ide i Covic projekt. Peracina i pljacka proracuna preko leda običnog naroda. Narod zavadaju a oni zajedno smišljaju projekte pljacke državnog novca. Tu su vjecni koaliciski partneri.

 • Dodik, podigni optužnicu protiv tvojih koljača iz Briševa, topnika što su u Slavonskom Brodu granatama pobili 26 – oro djece, vaših (i tvojih razbojnika s Manjače), palikuća iz Dervente, Bosanskog Broda. Modriče, P?elagićeva itd. četnika iz Višegrada, i sličnih kurvinih sinova iz Foče, Zvornika, Pala, Kotor Varoši,Lopara, Kalinovika, Nevesinja, Bileće, Gacka…i još od svuda odakle je stizala ta stoka. Kad si takav pravednik, daj njih optuži i osudi. Krme jedno debelo i kriminalno! Zatvori prljave žvalje i pregrizi jezičinu, pseto pokvareno!

 • Ništa više ne može iznenaditi od,,akademika i grofa”iz Ljutog Doca,sve odavno jasno.
  UDVDR-HB Mile Pušić šuti,HVIDRA šuti,šute jer su udruge pretvorili u privatne udruge za osobni interes,Mile gdje ti ono djeca i žena rade,Fireru,,invalide”koji si rat sa srbima proveo u Vrapčićima pod košćelom na punktu,nadimak ti i jeste što su se bojovnici koji su išli ili se vraćali sa linije šprdali sa tobom,lijepo si smjestio djecu,prodali ste sebe,prodaje te i nas za svoj interes ali krivi smo mi,koji smo prolazili pored tebe sa uzvikom ,,Zi Hajj”a ti skakao sa stolice sa rukom gore,😂,šuti i crkva,šuti i kad su Aluminij uništili šuti uvijek na sve što je negativno i opasno za Hrvatski narod.

 • Dok su optuženi pilotirali naš Dragan je gledao Santa Barbaru u Grudama sakriven od HVOa.Znači da može podržati optužnicu.

 • Zahvali SOKOLU Čoviću ima toga u Srbiji dosta spremno, Putin ga dobro abrihtovo dok je pipo premijerku po dojkama, mugu da rade sa vas što hoće, pa i da bacaju dronove po Jarunu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.