Dodik: Ne prihvaćamo nametnuti zakon lažnog visokog predstavnika

Milorad Dodik ponovio je u srijedu u Banjoj Luci kako visoki predstavnik Christian Schmidt nije legalno izabran i da njegove mjere neće biti prihvaćene u tom bh. entitetu.

Ustvrdio je kako ni ranije imenovani visoki predstavnici u BiH nisu imali ovlaštenja da nameću bilo kakve odluke.

Referirajući se na zaključke sastanka predstavnika institucija RS, lidera stranaka i srpskih predstavnika u institucijama BiH održanog danas u Banjoj Luci, Dodik je uglavnom ponovio već poznate stavove, a nešto konkretnije se očitovao u vezi s pitanjem državne imovine, navodeći kako sudionici sastanka smatraju da je to pitanje riješeno.

Potvrđujemo da je to pitanje riješeno Daytonskim mirovnim sporazumom, te da Ugovor o sukcesiji ne može da bude osnova da se mijenja Ustav BiH i vrši revizija pitanja imovine, niti pak mogu odredbe i stavovi izmišljene i nepostojeće strukture koja se zove PIC (Vijeće za implementaciju mira) biti obavezujući kako bi se interveniralo i mijenjao Ustav, kazao je Dodik.

Dodao je kako sudionici sastanka konstatiraju kako je Ustavni sud BiH, referirajući se na pitanje imovine, „bio politički instrumentaliziran i da je izašao iz okvira odlučivanja“.

Odbijamo bilo kakav prijedlog da razgovaramo o imovini, jer smatramo da je to pitanje riješeno. Mi odbijamo mogućnost da se prihvati nametnuti zakon od lažnog visokog predstavnika, naveo je Dodik, zaprijetivši kako će, ukoliko takav zakon bude nametnut, biti održana sjednica NSRS-a i odmah nakon toga proglasiti nezavisni status RS-a.

Po njegovim riječima, sudionici sastanka na kojem je, prema najavama, razmatrana situacija na nivou BiH i aktualna politička situacija u RS-u, usuglasili su se da je nepotrebno i politički štetno da se održavaju sastanci s predstavnicima i osobljem ambasada SAD-a i Velike Britanije u BiH, kao i sa visokim predstavnikom i osobljem iz OHR-a.

Dodik je na početku izlaganja istaknuo kako su sudionici sastanka potvrdili da je „RS sposobna i spremna da brani svoj Ustav, teritorijlni integritet i suverenitet…“, prenosi Fena.

(www.jabuka.tv / Foto: Ringier)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.