Dodik: Ne prihvaćamo imenovanje Schmidta

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da “Republika Srpska ne prihvaća imenovanje njemačkog diplomata Cristiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH, niti bilo kakve njegove ingerencije”.

Dodik je rekao da je Vijeće za provođenje mira “blefirajući nešto navodno imenovao”, ocijenivši da je riječ o “neproceduralnom imenovanju na bazi ignoriranja”.

Ta persona koju su oni navodno imenovali za svog visokog predstavnika, neće biti prihvatljiva i Republika Srpska neće prihvatiti ime, niti bilo kakve njegove ingerencije, rekao je Dodik.

Dodik je pozvao javnost da “ne prihvati imenovanje Schmidta, jer on nije formalno ni imenovan”.

Vi koji ste samozvani i koji blefirate ponovo hoćete da nam nametnete priču o nekom visokom predstavniku krijući se da je to Nijemac iza koga bi navodno trebala stajati Njemačka, a mi treba da se prepadnemo i kažemo ok. Nije ok, nije u redu, niste u pravu, lažete, blefirate i petljate, rekao je Dodik, prenosi Srna.

On je poručio da RS “neće pristati na takvo blefiranje i blamažu međunarodnog faktora, jer oni nisu imali pravo da imenuju visokog predstavnika”.

Nema ni Vijeća sigurnosti u pogledu donošenja relevantne rezolucije kako su to oni sami rekli. Sve je to rađeno na jedan sumnjiv način, kao što je i BiH sumnjiva. To je samo dokaz da BiH ne treba postojati kao zemlja, rekao je Dodik.

On je ocijenio da je “ovo najbolji dokaz da međunarodna zajednice ne vjeruje u BiH“.

Ovo nije imenovani visoki predstavnik i molim našu javnost da to tako tretira, rekao je Dodik i poručio da je na ovom imenovanju “pala priča predstavnika međunarodne zajednice o vladavini prava”.

U javnom diskursu već se koristi termin imenovan, kaže Dodik i dodaje da Schmidt nije imenovan.

To je pokušaj imenovanja, to je blef “ako prođe prođe”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, oni se moraju suočiti s činjenicom da je Narodna skupština RS donijela zaključke koji su veoma precizni i jasni.

Naravno da možemo razgovarati o novom visokom predstavniku pod uvjetima da se poštuje procedure za njegov izbor i imenovanje. Ako to ne bude, naravno da nećemo prihvatiti ni jedno drugo sumnjivo imenovanje, pa ni ovo koje su oni pokušali napraviti, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, “oni uporno krše međunarodno pravo i ne mogu se pozivati na vladavinu prava”.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.