Dodik: Najbolje rješenje za BiH je formiranje konfederacije, jer bi svatko bio na svome

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi najbolje rješenje za BiH bilo da se formira konfederacija, jer bi svatko bio na svome, a opet bi se sačuvao neki okvir.

“Imali bismo dogovorenih nekoliko zajedničkih funkcija, kao što su vanjski poslovi i zajednički prostor, ali bismo imali svako svoje jasne i čvrste nadležnosti, dok bi BiH provodila samo ono što se dogovori”, rekao je Dodik.

On je za beogradski list “Danas” ocijenio da BiH ne može preživjeti, jer je “ona paćeničko mjesto za sve”.

“Ukoliko taj prostor u bilo kojem geopolitičkom smislu može opstati, onda može opstati samo kao konfederacija. Ili čak i kao unija dobrovoljno udruženih država na njenom prostoru, od kojih je jedna Republika Srpska”,istakao je Dodik.

Naglašavajući da je jasno da je BiH nefunkcionalna i “gotovo nemoguća zemlja”, Dodik je rekao da takvo jasno uvjerenje postoji i u međunarodnoj zajednici koja i pored sve vojne, financijske i obavještajne prisutnosti u BiH, više nije tako aktivna.

Komentarajući izjavu ministra vanjskih poslova Austrije Sebastijana Kurca da je u BiH potrebno mijenjati Ustav, Dodik je rekao da nije pristojno da se političar iz druge zemlje bavi Ustavom BiH.

“Kog ustava, što ministar vajnskih poslova Austrije ima s tim?! Nije ni pristojno da se političar iz druge zemlje bavi našim ustavom. To je onda izravno miješanje u unutarnje stvari, kakve-takve, nikakve BiH”, naglasio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li BiH prijeti ukrajinski scenarij, predsjednik Srpske je rekao da smatra kako su nedavni nemiri bili posljednji pokušaj određene grupe u međunarodnoj zajednici da modelira situaciju sličnu onoj u Alžiru, Libiji, Siriji, Tunisu i Ukrajini. (Srna) 

(www.jabuka.tv)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.