Dodik najavio gradnju desetak tvornica usprkos protivljenju MMF-a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za “Face TV” da će Republika Srpska u 10 općina izdvojiti po 20-30 milijuna KM i napraviti desetak tvornica, iako se Međunarodni monetarni fond (MMF) protivi tome da država pravi tvornice. On je kazao da je MMF u BiH nametao određena rješenja među kojima je i ubrzana privatizacija.

“Srbi, Hrvati i Bošnjaci zatečeni su zahtjevom da u najgorem trenutku, tri godine poslije rata, bude provedena ubrzana privatizacija, koja je bila lopovska i špekulativna. Ta privatizacija je smanjila našu gospodarsku aktivnost” Dodik

Prema njegovim riječima, MMF i Svjetska banka tada su tražili hitnu privatizaciju svega i svačega, čime je uništena gospodarska baza.

“Dali smo raznim špekulantima i lopovima da kupuju po 10-15 tvrtki na način koji nije mogao polučiti nikakav rezultat. Umjesto da se išlo postupno dobili smo pljačkašku i veoma lošu privatizaciju u cijeloj regiji”, tvrdi Dodik, prenosi Srna.

Govoreći o proračunu Republike Srpske, on je naglasio da je cilj da se on iz realnog sektora puni 35 posto.

“Proračun Republike Srpske je u vremenu kada sam ja bio predsjednik Vlade ili predsjednik Srpske povećan nekoliko puta. Kada sam prvi put došao na čelo Vlade proračun je bio 280 milijuna, a danas je 3,1 milijardu. Domaći proizvod tada je bio 1,4 milijarde, a danas je 9,5 milijardi”, podsjetio je Dodik.

On je ocijenio da je remek djelo to što je Republika Srpska, u uvjetima u kojima je egzistirala cijelo ovo vrijeme, očuvana i što ima ovu razinu nadležnosti i ekonomskih aktivnosti.

Prema njegovim riječima, BiH ima podanike u zajedničkim institucijama koji samo čekaju što će im reći u zapadnim veleposlanstvaima što smiju, a što ne smiju uraditi.

“Imate ljude koji su spremni izvršavati samo ono što strana veleposlanstva naruče. Najčešće imate analitičare koji su pobornici politike zapadnih veleposlanstava, jer ih oni plaćaju”, kazoje Dodik.

On je upitao kako je moguće da BiH bude uspješna zemlja kada njome upravljaju stranci koji se ovdje vježbaju.

Dodik je najavio da će Republika Srpska donijeti zakon da nevladine organizacije moraju proći određenu proceduru u javnosti, što podrazumijeva da će morati da prijavljuju svoje aktivnosti i izvore sredstava.

“Nevladine organizacije obično u BiH rade na bazi prikupljenih sredstava od vlada dugih zemalja, a nazivaju se nevladine organizacije. Zar je moguće da ovdje nema neki obrambeni mehanizam u tom pogledu. Država je živi organizam i mora donositi mjere koje će ju braniti”, Dodik

Govoreći o odnosima sa Srbijom Dodik je rekao kako nema niti jedan problem podržati ono što vidi i u Srbiji i kod Vučića. Podrška Vučiću kod nas nije upitna”, kazao je Dodik, odgovarajući na pitanje hoće li podržati Vučića na predsjedničkim izborima u Srbiji.

On je naglasio da nikada nije imao bolje odnose s Vučićem, a da je još važnije to što Srpska i Srbija imaju sve bolje odnose i suradnju.

“O referendumu jesmo imali različite pozicije, ali nismo prestali razgovarati. Potvrda daytonske strukture i teritorijalnog integriteta BiH za nas nije upitna i ona je sasvim logična”, rekao je Dodik.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, podsjetio je na Vučićeve riječi da će poštivati sve što se u BiH dogovori, ali bez majorizacije bilo koga.

Komentirajući izjavu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je “Dodik persona non grata u Srbiji”, predsjednik Srpske je rekao da njegova jačina proizilazi, kao i kod svakog demokratski izabranog predsjednika, iz izbora i izbornog rezultata, odnosno volje građana.

“Iza mene u posljednjih 10 godina uvijek stoji izborna pobjeda, i na općim, i na lokalnim izborima. Ja svoj legitimitet ne moram dokazivati. Vjerujem da ćemo i na narednim općim izborima pobijediti”, poručuje Dodik.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.