Dodik: Jugoslavija je bila najveća srpska zabluda

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u subotu je za RTRS rekao da je Jugoslavija bila najveća srpska zabluda.

Objedinjavanje Srpske i Srbije je naš cilj, ali on ne treba biti proveden nasiljem, rekao je Dodik i naglasio da Srbi nisu “narod nasilja“.

Dodik je za RTRS govorio o brojnim temama, a istaknuo je i da je BiH potrebno vratiti u daytonski okvir.

Bosna i Hercegovina mora se vratiti u svoj daytonski okvir, onako kako to piše u Ustavu, a ne kako su neki željeli. Mi ćemo se zalagati za to, rekao je Dodik u emisiji “Predsjednik govori”.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je rezolucijom NRSR o vojnoj neutralnosti jasno definiran stav Srpske o članstvu u NATO.

NATO je nas bombardirao, samo na područje Romanije bačeno je 3.000 tona osiromašenog uranija. Što vi to nama nudite? Da budemo poltroni? Ako mi biramo, biramo vojnu neutralnost, rekao je Dodik, prenosi Večernji list.

On je naglasio da je u razdoblju kada je stvarana Republika Srpska, primarni cilj bila neovisna država.

Politički motiv i danas je neovisna država, ali moramo biti svjesni okolonosti, rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo da je Republika Srpska država srpskog naroda i drugih koji u njoj žive.

Bosna i Hercegovina nije moja država, naglasio je on.

Predsjednik Srpske istaknuo je da je Republika Srpska jedina političko-teritorijalna struktura na području BiH koja može samostalno opstati. Dodik je rekao da je najveća politička pobjeda Srpske poslije Daytona uspostavljanje mehanizma koordinacije nakon što je odbačen koncept funkcionalne BiH, koji je značio smanjenje nadležnosti Republike Srpske. On je rekao da je koncept funkcionalne BiH, koji je značio i dodatnu centralizaciju svih funkcija u BiH, provodila međunarodna zajednica.

Istaknuo je da se Srpska suprostavila tom konceptu i u teškoj političkoj borbi ga odbacila i došla do mehanizma koordinacije, koji podrazumijeva uvažavanje nadležnosti kako je to i predviđeno ustavom i zakonima. Prema njegovim riječima, u BiH su bili mnogi visoki predstavnici koji su radili protiv Republike Srpske, kao i drugi dužnosnici koji su morali slijediti politiku međunarodne zajednice, a to je značilo što slabija Republika Srpska, a jače institucije BiH.

Istaknuo da je u proteklom razdoblju bilo ozbiljnih pritisaka, da se prijetilo i njemu osobno i njegovoj obitelji te da se u to vrijeme trebalo suprotstaviti onome što je bilo loše za Republiku Srpsku.

Naglasio je da Srpska neće tolerirati zaustavljanje projekata sa Srbijom u institucijama na razini BiH.

Nas užasno košta Bosna i Hercegovina, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je izgradnja autoceste do Srbije jedan od ciljeva Srpske. Predsjednik RS-a upozorio je da postoji ozbiljan plan da se u BiH zadrži dobar broj migranata.

Ukoliko zatraže azil, dobit će ga i za pet godina postat će građani BiH s pravom glasa, rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje o migrantskoj krizi u BiH. On je ponovio da migranti mogu samo proći kroz Republiku Srpsku, ali nikako se ne mogu zadržavati.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

 • Tocno kao i BiH- na za bosnjake. Oni misle da je BiH- na njihovo privatno vlasnistvo kao i vi srbi da je RS- ka samo vasa. Gdje su tu hrvati u toj i takvoj BiH- ni…

  4
  2
  • Turci su opančare vukli uza sebe i naseljavali po rubovima novoosvojenih tuđih teritorija,Šugoslavija i kraljevina su vam poslužili za daljnji nastavak opančarizacije tuđih prostora.Mile,opanke na noge i u Šumadiju,vrati se svojim pljačkaškim korenima.

   4
   2
 • kome lazes da ti nije bilo dobro jos bivsi komunist.vi srbi volite karadjordjevice to je vase prokletstvo oni su vas u crno zavili. cast postenim srbima !

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.