Dodik ispitan: Istraga je politički motivirana

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH danas je ispitao Milorada Dodika, predsjednika RS-a, u svojstvu osumnjičenoga.

Osumnjičeni Dodik pod istragom je u predmetu koji se odnosi na kazneno djelo neizvršenja odluke Ustavnoga suda BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenoga, postupajući tužitelj nastavlja istragu u navedenom predmetu, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da se danas odazvao na poziv Tužiteljstva BiH te da je u Sarajevu dao izjavu u vezi s istragom u predmetu zbog neizvršenja odluke Ustavnoga suda BiH.

Tužiteljstvo BiH prije nekoliko mjeseci formiralo je predmet nakon što vlasti RS-a nisu ispoštovale odluku o neustavnosti “9. siječnja kao Dana RS-a”.

Dodik tvrdi da su ispitivanja u ovom slučaju „politički motivirana“ i da postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH treba obustaviti istragu. Pristao je, kaže, dati izjavu u Sarajevu, nakon što su iz Tužiteljstva BiH nekoliko puta odbili uzeti izjavu na prostoru RS-a.

Dodik je ranije rekao da je spreman dati izjavu Tužiteljstvu, ali samo na prostoru RS-a, jer se, kako je tvrdio, ne osjeća sigurnim doći u Sarajevo.

-Odlučio sam, bez obzira na spekulacije razne vrste, danas dati izjavu. Nazvao sam tužitelja i otišao u Tužiteljstvo BiH i dao sam izjavu – dodao je Dodik.

U izjavi je, kaže, naveo da ne razumije zašto je uopće pozvan u Tužiteljstvo, ali da je istraga koja se vodi politički motivirana ne samo protiv njega već i nekih drugih ljudi, “a naročito protiv RS-a”.

– Ne očekujem nikakvo dalje postupanje tužitelja, jer za to nema pravnih osnova. Sve drugo što bi se učinilo bilo bi politički motivirano… naveo je entitetski predsjednik u izjavi novinarima u Istočnom Sarajevu.

Vlasti RS-a u rujnu su provele referendum u RS-u, iako ga je zabranio Ustavni sud BiH, koji je ranije ocijenio kao neustavan “9. siječanj kao Dan RS-a” .

(Fena)

Komentiraj: