Dodik i Izetbegović kritizirali američke diplomate

Čelnici najveće bošnjačke i srpske stranke u BiH Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske optužili su američke dužnosnike Dereka Cholleta i Gabriela Escobara za pristranost te da krše Daytonski sporazum kojim je upravo njihova administracija zaustavila rat u BiH.

Svjedočeći ovoga tjedna pred Vanjskopolitičkim odborom američkog Senata, savjetnik državnog tajnika Derek Chollet i posebni izaslanik za Balkan Gabriel Escobar kritizirali su Milorada Dodika zbog secesionističkih poteza, a vodeću bošnjačku Stranku demokratske akcije (SDA) zbog blokada i nacionalizma.

Podržali su odluke visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta koji je nametnuo odluke o deblokadi Federacije BiH i omogućio uspostavu Vlade iz koje je izbačena upravo SDA Bakira Izetbegovića. Na taj način, drže američki diplomati, u Federaciji BiH stvorena je ravnoteža prema Republici Srpskoj koja je opstruirala rad državnih institucija, prenosi Hina.

Izetbegović je u odgovoru ocijenio netočnim istupe američkih dužnosnika tvrdeći da su odluke u Federaciji BiH bile na štetu Bošnjaka.

To naprosto ne odgovara istini. Niti je privremena suspenzija Ustava FBiH kojom se pri formiranju Vlade FBiH zaobilazi potpredsjednik Federacije BiH – Bošnjak i većinska volja bošnjačkog naroda otvorila vrata funkcionalnijoj FBiH, niti je RS dominirala državom jer nije bilo Vlade FBiH da joj se suprotstavi, rekao je Izetbegović.

Pritom je Izetbegović optužio američku administraciju i druge utjecajne zemlje koje nadziru rad visokog međunarodnog predstavnika da se povlače pred drskošću Milorada Dodika, ohrabrujući time nove i ozbiljnije napade.

Po Izetbegoviću je zato nejasno zašto je međunarodna zajednice u BiH izbacila SDA iz vlasti, a ne one snage koje su odgovorne za napade na Daytonski mirovni sporazum.

Predsjednik Republike Srpske i čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik rekao je kako se ne boji američkih prijetnji te da će nastaviti poštivati Daytonski mirovni sporazum.

Dodik je optužio posebnog američkog izaslanika za Balkan Gabriela Escobara da je stajao iza navodnog pokušaja njegova uhićenja.

Prije nekoliko mjeseci, možda prije nepunu godina dana, pokušavali su, a čak smo ih otkrili, poduzeti neke aktivnosti privođenja, uhićenja. U mozgovima tih ljudi, poput Escobara, to je moguće, rekao je Dodik za Radio televiziju Republike Srpske, prenijela je Hina.

(www.jabuka.tv | Foto: Arhiva/Radio Sarajevo)

12 komentara

  • Bakir i Dodik su vazda bili naj iskreniji saveznici i oni su vazda bili i sada su protiv EU i Natoa. Ali jedno pricaju a drugo rade. Ali doslo je vrijeme da su ih Ameri i MZ- ca produžili. Bakir je od Federacije htjeo napraviti cisto bosnjacki entitet i tako BiH podijeliti na dva dijela. Dodig savladan ali hrvati tu višak… Ali to tako gospodo nece ici…!I hrvati su konstitutivan narod i nesto se pitaju tu u BiH. Na kraju mi smo i naj zaslužniji sto je opstala…

  • Sebija je špijun RH. Ovo sto je ona uradila od Bakira i SDA nije mogao nitko drugi… Naravno u svemu tome je doprinjeo obavještajac Osmica. Svaka cast za Sebiju i Osmicu. Naravno i zlatnom ljiljani Komsicu. Da njih ne bi hrvati bi bili puši.. na.

  • Bravo, gonite tu globalisticku bandu iz BiH. I ono iz UKa nek odje@e, i taj mali postavljeni Adolf EUa “visoki desnicarski deda”.
    Neka odj@bu odavde. Neka nose svoju korupciju i svoje globalisticke sotonske namjere sa sobom. Ja zelim slobodu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.