Dodik dnevno troši 90 KM na bukete

Kabinet Milorada Dodika nabavlja cvijeće i cvjetne aranžmane u tenderu po kojem je predviđeno da predsjednik Republike Srpske svakog radnog dana u godini u prosjeku troši gotovo 90 maraka na cvijeće, objavio je BIRN.

Nabavka cvijeća vrijednosti 23.000 konvertibilnih maraka raspisana je nakon što je u ožujku 2017. godine istekao raniji ugovor iste vrijednosti. Tijekom posljednje tri godine Dodikov kabinet potrošio je više od 60.000 KM za cvjetne aranžmane.

Lazo Zrnić, vlasnik cvjećare “Višnja” iz koje se nabavlja cvijeće, kaže kako aranžmane pravi po narudžbi Kabineta predsjednika Republike Srpske. Narudžbe nisu toliko česte, kaže Zrnić i dodaje da nekada prođe 20 dana do mjesec između narudžbi. Najviše posla, kako kaže, ima kada je Dan Republike Srpske, i tada napravi i do 50 vijenaca, ili njih 15 za godišnjicu smrti bivšeg predsjednika Republike Srpske Milana Jelića.

Osim ovih narudžbi, Zrnić kaže da tijekom godine napravi od 15 do 20 isporuka.

”Nije to baš neki unosan posao”, ističe Zrnić iako stavka ”uređenje prostora, cvjetni aranžmani” u budžetu Kabineta predsjednika u prosjeku godišnje iznosi 20.000 KM.

Prosječna cijena jednog vijenca koji Zrnić napravi za Dodikov kabinet iznosi 70 KM, kaže vlasnik cvjećare “Višnja”. Tvrdi kako pravi oko 100 vijenaca godišnje.

Uvjeti na osnovu kojih je dobio ovaj tender bili su, kaže Zrnić, da cvijeće može isporučiti u svakom trenutku i na prostoru cijele Republike Srpske te ”kvaliteta cvijeća, pouzdanost i povjerljivost”.

Kada je Dodik nedavno prekinuo štrajk radnika Željeznica Republike Srpske, radnicima je obećao jednu plaću i rekao da za ostale plaće za sada nema novca. U isto vrijeme, Dodikov kabinet provodio je nabavku kojom će trošiti po jednu prosječnu plaću u Željeznicama na cvijeće svakih sedam radnih dana.

Radnike Željeznica Dodik je nakon prekinutog štrajka častio u obližnjem lokalu. Godišnje je predsjedniku Republike Srpske na raspolaganju više od 700.000 KM za hranu, piće i druge troškove koje napravi izvan ureda. Kabinet predsjednika je tijekom 2016. godine potrošio i 135.000 KM na nabavku ordena, medalja i plaketa, a najviše novca iz proračuna od deset milijuna troši se na plaće uposlenih.

Kabinet predsjednika nije odgovorio na zahtjev Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) za informacije i komentar o nabavci cvijeća.

Ivana Korajlić, glasnogovornica organizacije Transparency International, smatra kako je najspornije to što se u većini ugovora za nabavku cvijeća sklapa takozvani okvirni sporazum, koji ostavlja prostor instituciji da po potrebi naručuje cvijeće i u kojem nije naveden točan iznos robe koja se nabavlja.

”Tu se ostavlja puno prostora jer kasnije nema nikakvih izvještaja o izvršenju samih ugovora, ostavlja se puno prostora za sumnju je li zaista ta količina i potrošena i je li bila opravdana”, kaže Korajlić i dodaje kako su Dodikovi troškovi ureda ”ogromni”.

Vijence od svježeg cvijeća i ruža za obilježavanje značajnih povijesnih događaja koje, kako se navodi u nabavci, organizira Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, nabavlja i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite. Ugovor koji traje do sredine jula vrijedan je 11.000 KM.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata također nabavlja rezano cvijeće, odnosno položajne bukete. Nabavka iz kolovoza 2016. godine vrijedna je 9.400 KM, a nedavno je napravljena nova od 7.600 KM.

Grad Tuzla prošle je godine za slične namjene proveo nabavku vrijednu 13.000 KM. Novac za cvijeće se izdvaja i na županijskoj razini. Ured za zajedničke poslove Tuzlanskog kantona izdvaja 28.000 KM za cvijeće koje će kupovati od kraja 2015. do kraja 2017. godine.
Neznatno manje novca za ”cvijeće i cvjetne aranžmane” trošila je i Vlada Unsko-sanskog kantona. U ožujku 2015. godine provedena je nabavka vrijedna 25.000 KM.

U Brčkom ne navode točnu namjenu cvijeća u vrijednosti od 7.000 KM osim da je za potrebe gradonačelnika i Odjela za gospodarski razvoj, sport i kulturu.

Grad Sarajevo i dvije gradske općine tijekom posljednjih godinu dana u proračunima su predvidjeli najmanje 40.000 KM za cvijeće. Gradska uprava je nabavkom planirala izdvojiti 12.000 KM za ”stolne aranžmane, ležeće bukete, vijence i ručne bukete” u posljednjih godinu dana. U istom razdoblju važeća je nabavka ”buketa od svježeg cvijeća, vijenaca i cvjetnih aranžmana za potrebe službi Općine Novo Sarajevo” vrijedna 12.800 KM. Susjedna općina Novi Grad za 2016. i 2017. godinu planira potrošiti 17.000 maraka na cvijeće.

”Ove nabavke samo su dio ukupnih troškova bosanskohercegovačke administracije za cvijeće, a vrijede ukupno gotovo 200.000 KM. Niti u jednoj nabavci se ne radi o cvijeću na javnim površinama, nego isključivo o cvijeću koje političari polažu na spomenike i u kojima uživaju u svojim uredima i radnim prostorima”, navodi BIRN.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.