Dodik: Dayton je urušen, BiH nikada neće biti članica NATO-a – Jabuka.tv

Dodik: Dayton je urušen, BiH nikada neće biti članica NATO-a

Srpski član Predshedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za Sputnik da je činjenica kako je došlo do urušavanja izvornih principa Daytonskog sporazuma.

Imamo jednu apsurdnu situaciju. Prije nekoliko dana sam saznao da su sankcije američke administracije protiv mene uvedene zato što navodno inzistiram na izvornom Daytonskom sporazumu koji je problem za funkcioniranje BiH, a oni ocjenjuju da je to antidaytonsko ponašanje, rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo kako je Republika Srpska usmjerena na očuvanje Daytonskog sporazuma.

Ono što mi činimo jest da trebamo biti usmjereni ka očuvanju međunarodnih principa dogovorenih za različita krizna područja, kao što je Daytonski sporazum za prostor BiH, ali isto tako i Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN-a vezana za Kosovo i naravno Minski sporazum koji se dogodio da bi se riješio problem u samoj Ukrajini i iza čega Rusija principijelno stoji, a ruše ga oni koji smatraju da ništa nije dogovoreno ako to urušava neke interese zapadnih administracija, rekao je Dodik.

Daytonski sporazum u BiH značajno je, kaže Dodik, srušio visoki predstavnik, kao i Europska Unija i SAD, namećući rješenja koja su se ranije kretala kroz odluku visokog predstavnika, a sada “putem monstruma koji se zove Ustavni sud BiH koji čine tri stranca koja biraju zapadne administracije i dva Bošnjaka i koji donose odluke protiv Republike Srpske, srpskog naroda i Daytonskog sporazuma”.

Dodik je ponovio kako se Republika Srpska protivi približavanju BiH NATO-u, navodeći da je taj stav prenio šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu.

Republika Srpska osporava bilo kakvu mogućnost da se kreće dalje ka NATO integracijama. Mi nismo spremni prihvatiti i donijeti odluku o uključivanju BiH u NATO integracije, poručio je Dodik.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

 • DoDick je običan galamdžija na zalasku isto kao i njegov UZP saborac Čović koji je onako skrušeno prihvatio naredbu za Mostar. Inače bi oni doživotno vladali.

  Osvajanje CIK-a, preko kojeg su godinama namještali izbore i dirigovali svim procesima, najveća je pobjeda države BiH u zadnjih 20 godina, a nove tek slijede. Evropa podržava novu, integrisanu Bosnu.

  • a što si ti? i čija je Bosna? kada vratite Bosnu Hrvatima onda možete pričati što god hoćete i koliko god hoćete. Bosna je hrvatska zemlja. oteta od strane vas muhameda i takvih. koji se još bahate na njoj. vrati oteto pa onda si slobodan. selam

   • Ti si Bosanac katolik, ne Hrvat, isto kao što su vaši sadašnji kompanjoni Bosanci pravoslavni, a ne Srbi.

    Bosna je postojala daleko prije Hrvatske koja je napravljena tako što su joj pripojena područja koja nikad nisu bila njena (Slavonija, Dalmacija, oteta Bosna) i sve u nedemokratskim uslovima. A to što vi izmišljate kraljeve i kraljice i veličate razbijanje Bosne u ratu protiv legalnog vladara Tomaša je druga stvar, a otimali su je katolici itekako namećući svoju strahovladu. Šta je osmansko razdoblje prema hiljadama godina katoličkih osvajanja po svijetu, inkvizicija i slično. Samo što muslimani nemaju takvu globalnu mrežu informisanja kao Rim i pogotovo kao Židovi koji kontrolisu medije i prikazuju muslimane kao divljake.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.