Dodik: Bosna i Hercegovina nije država nego teritorij

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je kako Bosna i Hercegovina “nije država nego teritorij“, a Srbe podrijetlom iz te zemlje koji žive u inozemstvu pozvao je da ne dopuste da ih se naziva bosanskohecegovačkom nego isključivo srpskom dijasporom.

U govoru kojega je održao pred sudionicima Foruma dijaspore u Banjoj Luci što su ga organizirale entitetske vlasti Dodik je kazao su RS i Srbija “dvije države” srpskog naroda pa Srbi u dijaspori trebaju izbjegavati svako identificiranje s BiH.

Jedinstvena srpska nacionalna dijaspora

Odbijte to jer nije dio onoga što mi mislimo da je naša integrativna politika. Naša politika je jedinstvena srpska nacionalna dijaspora, kazao je Dodik.

Najavio je kako će RS i Srbija uskoro usvojiti zajedničku deklaraciju čiji je cilj učvrstiti jedinstvo Srba i inzistirati na njihovom posebnom identitetu.

Potvrdio je i kako u Beogradu i Banjoj Luci rade na kreiranju jedinstvenih školskih udžbenika.

Glavni tajnik predsjednika Srbije Nikola Selaković je u ime vlasti u Beogradu najavio kako će se oni sve više koordinirari svoje djelovanje s vlastima RS.

Identitet srpskog naroda

U posljednje vrijeme smo svjedoci da Srpska i Srbija, ne na dnevnopolitičkom planu, već na strateškom planu, sve više istupaju zajedno, u pitanjima koja su od suštinskog značaja za jedinstvo srpskog naroda”, kazao je Selaković pohvalivši Dodika zbog njegovog inzistiranja da Srbi u BiH nisu nikakvi bosanski, ni hercegovački Srbi nego samo Srbi.

Potvrdio je kako su stručni timovi dovršili važan strateški akt koji će u formi prvog aneksa Sporazuma o posebnim odnosima Srbije i RS obvezati ih i usmjeriti na strateško djelovanje na zaštiti “kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda.

Selaković je dodao kako je Srbija stekla legitimitet i pravo da za Srbe gdje god oni žive traži ništa manje od onog što Srbija pruža svojim građanima druge nacionalnosti, donosi Hina.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.