Dobrovoljne darivatelje krvi osloboditi plaćanja participacije

Zamjetan je trend značajnog pada broja dobrovoljnih darivatelja krvi zbog čega je potrebno pronaći način kako ih motivirati, istaknuto je na sastanku predstavnika trinaest ureda crvenog križa i pročelnice Transfuzijskog centra SKB Mostar Jadranke Knežević.

Transfuzijski centar SKB Mostar 2018. godine imao je ukupno 11.529 darivatelja krvi, dok će ove godine taj broj, po sadašnjim pokazateljima, biti manji, rečeno je na sastanku.

Raspravljalo se o različitim načinima motivacije za darivatelje krvi, a jedan od njih je i oslobađanje od participacije za one koji su dali krv deset i više puta. Taj poticaj već se primjenjuje u ŽZH i HBŽ, a za nadati se da će uskoro provoditi i u HNŽ-u, priopćeno je iz SKB Mostar.

Razmatrana je ideja da darivatelji imaju prednost u čekanju na pregled u zdravstvenim ustanovama kako bi im se i na taj način iskazala zahvalnost i daljnji poticaj za darivanje krvi.

Inicijativa da crveni križevi dobivaju više novca od igara na sreću u odnosu na udruge koje apliciraju za isti projekt, a nerade kontinuirano na promociji davalaštva krvi, dobila je punu potporu svih sudionika sastanka.

Glede rada crvenih križeva, istaknuto je kako Crveni križ grada Mostara ne organizira akcije dobrovoljnog darivanja krvi nego ih organizira Transfuzijski centar SKB Mostar te je dogovoreno da se što prije počne s organiziranjem akcija dobrovoljnog darivanja krvi jer grad Mostar ima najviše stanovnika.

Mediji i medijska promocija dobrovoljnog darivanja krvi neizostavan su partner u borbi za svaku kap krvi i dozu koja zaista život znači, zaključeno je na kraju sastanka, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.