Dobro je sve: Širokobriježanin Ante Lovrić predstavlja svoju prvu izložbu

Umjetnik iz Širokog Brijega Ante Lovrić će krajem srpnja predstaviti svoju prvu samostalnu izložbu pod nazivom “Dobro je sve”.

Otvaranje izložbe je predviđeno za petak, 30. srpnja u širokobriješkoj galeriji Vrba s početkom u 20 sati. A nema sumnje kako će ova izložba izazvati velik interes kod onih koji se zanimaju za pomalo neobične oblike umjetnosti.

Ante se u slobodno vrijeme bavi izradom grafita i murala, a sa svojim radovima diljem Hercegovine te u nekim dijelovima Hrvatske i Njemačke ostavio je vrlo ozbiljan dojam na oči brojnih promatrača i sada je dio svojih radova odlučio objediniti u jednoj izložbi fotografija. Oslikavanje javnih površina njegov je hobi i ljubav već skoro 15 godina, a za mnoge od svojih radova dao si je jako puno truda, vremena i živaca.

Povodom najavljene izložbe provjerili smo što će se sve moći vidjeti na njegovoj izložbi.

Na izložbi ću predstaviti kroz 24 fotografije predstaviti svoje radove. Već duže vrijeme radim na jednoj vrlo zanimljivoj metalnoj skulpturi pa će ova izložba biti prigoda da predstavim i nju, ali za nju ne bih još otkrivao ništa detaljnije pa neka ona bude malo iznenađenje široj javnosti. Imam dosta radova od i ranije, ali nastojao sam izdvojiti one najbolje pa se nadam kako će biti zanimljivi publici, kazao je Lovrić za portal Jabuka.tv.

Legendarni krijumčari iz “Prosjaka i sinova” dobili grafit u Širokom Brijegu

Davno je prošlo vrijeme kada je umjetnost bila rezervirana samo za elitu. Danas su umjetnički i izložbeni prostori otvoreni za sve kategorije i za sve oblike umjetnosti. Tim i sličnim dostignućima sve se više ruši predrasuda o uličnoj umjetnosti kao obliku vandalizma. Postalo je uobičajeno vidjeti oslikane zidove i druge javne površine. Grafit kao medij sve se češće smatra umjetnošću koja ukazuje na socijalnu osjetljivost i angažiranost kojom obiluje jedno djelo, ističe povjesničarka umjetnosti Marija Mandić u predgovoru.

Njegovi grafiti u početku su bili samo pseudonim potpis na zidnim plohama, a danas su prepoznatljiv opus ispred kojeg se prolaznik zaustavi, nasmije često satiričnoj poruci koju šalje, pa čak i fotografira.

Svojim radovima ulicu pretvara u muzej i galeriju dostupnu svima, a slučajne prolaznike, pretvara u promatrače umjetničkog djela. Suvremenu umjetnost, koja u svijetu odmiče od tradicionalnog, on vješto stapa upravo s tradicijom. Na humorističan način modernu svakodnevicu povezuje s tradicionalnim elementima mjesta iz kojeg dolazi i općepoznatim događajima iz prošlosti. Recimo, Jimi Hendrixa i Michael Jacksona oblači u tradicionalnu hercegovačku nošnju i slično, navela je Mandić.

Rad sa Street Art Festivala u Mostaru 2020. “Kad se kenjac zainati”

Osim tradicije, kroz svoje radove na vrlo jednostavan, a opet skriven način, često izražava svoje stavove. Porukama koje šalje naglašava svoju prisutnost te tako doprinosi jačanju otpora prema društvu i njegovim ograničenjima ne vrijeđajući nikoga, a okupljajući oko sebe, svjesno ili nesvjesno, istomišljenike koji ga podržavaju.

Crtač je koji ima stav i estetski osjećaj, smatra Mandić i dodaje kako Ante “odabravši ulicu kao platno za svoje radove, nastoji ne narušiti izgled prostorne sredine, nego je na specifičan način obogatiti, što mu uvelike i uspijeva. Iako vješto ukomponirani u ambijent, radovi se, zbog autorova prepoznatljivog rukopisa i kolorita, lako zamijete i prolazniku ukradu pozornost”.

Njegova su djela prilično zahtjevna. Izrada skice, pa kasnije šablona, uzima dosta vremena, pogotovo ako je riječ o radu velikih dimenzija. Šablone izrađuje od mnogo malih dijelova koje, nakon izrade u računalu, printa, izrezuje te lijepi. Pomno bira i mjesto gdje će oslikati grafit. Određenu ličnost smješta u krajolik gdje će svima biti jasno koju poruku želi poslati.

Zanimljiv grafit u Mostaru: Poidi saransaka pa te neće bolit!

Velik izazov iziskuje prijenos ideje na zid jer se treba zaputiti na mjesto, ponijeti sa sobom svoj “hodajući atelje” i paziti na one koji ovu vrstu umjetnosti smatraju vandalizmom.

Kako Ante kaže, upravo mu je ta zadnja faza i najdraža.

Uloženi trud i izazovi koje treba svladati rezultiraju dozom adrenalina pa tako i zadovoljstva zbog uspješno oslikanog zida, a upravo takvo nešto postane materijal za izložbu, odnosno svojevrsno umjetničko djelo, zaključila je Mandić u svom osvrtu na izložbu.

(www.jabuka.tv)10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.