Dobre vijesti: Odobren izvoz svih mliječnih proizvoda iz BiH u EU – Jabuka.tv

Dobre vijesti: Odobren izvoz svih mliječnih proizvoda iz BiH u EU

Europska komisija je u ponedjeljak objavila odluku kojom je Bosnu i Hercegovinu stavila na listu A i B zemalja kojima je dopušten izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

Ovo predstavlja veliki uspjeh za našu mliječnu industriju, smatra ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, navodi Avaz.

Naime, BiH je do sada izvozila samo termički obrađeno mlijeko (tzv. kolona C), a od sada će bh. mljekari moći izvoziti i mlijeko s manjim stupnjom pasterizacije, ali i sirovo mlijeko također.

Kao što sam i najavio, Europska komisija je odobrila izvoz novih kategorija mlijeka i ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za mliječni i poljoprivredni sektor BiH, na čijem je donošenju Ministarstvo predano i dugo radilo. Mi smo jedna od rijetkih zemalja izvan EU koja je ispunila uvjete za izvoz svih vrsta mlijeka, što govori o napretku cijelog sustava, ali i naše mliječne industrije – istaknuo je ministar Šarović.

Značajno je da se ovom odlukom stvaraju uvjeti i za izvoz mliječnih proizvoda.

BiH je i do sada u EU i zemlje CEFTA-e izvozila više pasteriziranog mlijeka nego što je uvozila, ali je veliki deficit zabilježen u izvozu mliječnih proizvoda. Sada otvaramo i ova vrata, precizirao je Šarović.

Povodom ovoga, ministar Šarović danas je obišao pogone mljekare “Pađeni” u Bileći, koja ispunjava uvjete za izvoz u EU i kojoj će nova odluka Europske komisije biti od velike koristi, prenosi Avaz.

U sljedećem razdoblju mljekara ”Pađeni” ima ambiciju početi izvoziti mliječne proizvode na tržište Crne Gore.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.