Dobit ćete 18.000 dolara ako izdržite 70 dana u ležećem položaju

Istraživanje bi trebalo pokazati koliko pokretljivost i snaga tijela, naginje opadanju ako je glava u ležećem, a noge u uspravnom položaju kroz 70 dana, 24 sata dnevno. Cilj je shvatiti kako će se tijela astronauta ponašati u beztežinskim uvjetima u budućnosti

NIje šala – ako ste dovoljno izdržljivi da ležite u krevetu 70 dana u komadu, NASA će vam platiti 18.000 dolara, donosi Business Insider. Riječ je o studiji “Bed Rest Studies — The Exercise Study”.

Iz NASE tvrde da je riječ o istraživanju osmišljenom da “minimalizira gubitak mišićne, koštane i kardiovaskularne funkcije kroz visoko intenzivne intervalne aerobične vježbe naizmjeničnim danima, kroz kontinuiranu aerobičnu dnevnu vježbu.

Istraživanje bi trebalo pokazati koliko pokretljivost i snaga tijela, naginje opadanju ako je glava u ležećem, a noge u uspravnom položaju kroz 70 dana, 24 sata dnevno bez da se ispitanik ustaje iz kreveta, uz iznimku kada je potrebno obaviti posebne testove kao što su oni na astronautima tijekom bestežinskog stanja ili tijekom leta svemirom. Promatranjem ispitanika znanstvenici će shvatiti kako će se tijela astronauta ponašati u takvim uvjetima u budućnosti.

Za vrijeme odmora ispitanici će moći čitati knjige, komunicirati skypeom, igrati se na mobilnim telefonima, pohađati online tečajeve ili bilo što što požele, dok god nije potrebno ustati.

Ispitanicima će se ugraditi kateteri i vrećice, a NASA je osigurala i specijalne tuševe za higijenu tijela.

Nakon testne faze, ispitanici će imati nekoliko tjedna oporavka tijekom kojih će znanstvenici proučavati kako se njihovo tijelo prilagođava uvjetima suprotnim ležanju. Spremni su platiti 2.100 dolara za svaki tjedan ispitavanja koje ukupno traje 15 tjedana.

(Večernji list)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.