Do svibnja 2017. završiti inspekciju 11.500 tona streljiva

Bosna i Hercegovina ima namjeru do svibnja sljedeće godine završiti sveobuhvatni pregled streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava da bi se znalo koliko je perspektivnog i neprespektivnog streljiva, ali i imao uvid koliko toga je preostalo da se uništi, rečeno je danas tijekom zasjedanja Strateškog komiteta za naoružanje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva.

Bilo je ovo 13. zasjedanje Komiteta kojim je predsjedavala ministrica obrane BiH Marina Pendeš, a novinarima je pojasnila da se radi o aktivnosti koju provodi Ministarstvo obrane i međunarodne organizacije – Eropska komisija, UNDP, OSCE, EUFOR, NATO te predstavnici veleposlanstva u BiH (Austrija, Švedska, Švicarska i SAD).

Ministrica Pendeš ovu aktivnost nazvala je važnom te izrazila nadu da će sve ove institucije pomagati BiH do kraja 2018. u procesu potpune inspekcije streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, te iznalaženje mogućnosti za uništavanje svega što nakon inspekcije bude proglašeno nestabilnim.

– Uz pomoć ovih međunarodnih organizacija, naša skladišta smo gotovo u potpunosti osigurali videonadzorom, a ljudstvo koje trenutno radi na kontrolno-tehničkim pregledima obučili, no na tome ne želimo stati – istaknula je Pendeš.

Izrazila je spremnost da se nakon što se utvrdi stanje streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava postigne dogovor o načinu uništavanja nestabilnih zaliha.

– U odnosu na 2015. napravljen je značajan iskorak kad je u pitanju inspekcija, ali i uništavanje. Postoji još 11.500 tona onoga što bi se trebalo uništiti. Za uništavanje nam je potrebna podrška međunarodne zajednice jer nismo u proračunu predvidjeli sredstava za to, što ne znači da nećemo planirati sredstva za sljedeću godinu – pojasnila je Pendeš.

Dodala je da je planiran i sastanak s predstavnicima namjenske industrije iz regijejer trenutno postoji suradnja s tvrtkom u Hrvatskoj koja uništava streljivo punjeno bijelim fosforom, a sve to jer BiH nema dovoljno kapaciteta zbog čega je važno uspostavljanje regionalne suradnje u toj oblasti.

Podsjetila je da kada se krenulo u projekt utvrđivanja viška naoružanja i streljiva govorilo se o iznosu većem od 24.000 tona, a od tada je nešto uništeno, nešto donirano, ali ništa nije prodano, iako se očekuje strateška studija o načinu prodaje onoga što ne treba Oružanim snagama BiH.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu podsjetila je da UNDP nekoliko godina radi u suradnji s Ministarstvom obrane i Oružanim snagama na uništavanju streljiva, ali je naglasila da sredstva za to uglavnom osiguravaju Europska unija te vlade Njemačke, Nizozemske i Sjedinjenih Američkih Država.

Izrazila je nadu da će u okviru EXPLODE projekta i ostalih projekata do kraja godine biti uništeno više od 1.000 tona streljiva te je dodala da je dio sredstava izdvojen i za investiranje u poboljšanju infrastrukture da bi se skladištila streljiva i osiguralo mjesto gdje će viškovi biti uništeni.

Na sjednici je najavljeno da će u narednih 13 mjeseci UNDP podržavati uništavanje streljiva do kada bi se trebalo riješiti viškova streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.