Do 2100. prepolovit će se broj stanovnika u BiH

UN je objavio svoje projekcije vezano uz povećanje, odnosno smanjenje populacije za razdoblje od 2020. do 2100. godine uzevši u obzir srednju stopu plodnosti ili “medium fertility variant”.

Iako se tim projekcijama predviđa porast svjetske populacije na 9,8 milijardi u 2050. i čak 11,2 milijarde 2100. godine, to ipak nisu baš tako dobre vijesti za BiH.

Prema ovim, ne baš svijetlim predviđanjima za našu zemlju, BiH je, uzevši u obzir mjerne parametre, a posebno prethodno spomenutu srednju stopu plodnosti, u jako nepovoljnoj poziciji i treća je u svijetu po predviđenom padu broja stanovništva, i to poslije Moldavije i Bugarske.

Najpesimističniji scenarij ove projekcije predviđa mogućnost kako će se do 2100. godine broj stanovnika u BiH prepoloviti. Ako se uzme u obzir najnoviji trend iseljavanja, stručnjaci su mišljenja kako na to nećemo morati čekati do 2100.

U nešto povoljnijoj poziciji, ali svejedno u minusu, nalaze se naši susjedi – Republika Hrvatska na 14. mjestu i Srbija na 12. mjestu, koji svoj negativan prirast donekle uspijevaju kompenzirati, između ostalog, i useljenicima iz BiH. Crna Gora je na 21., a Sjeverna Makedonija na 24. mjestu UN-ovih projekcija o stanju populacije u svijetu.

Stručnjaci su objasnili i to da BiH svoj gubitak stanovništva može “zahvaliti” negativnom prirodnom prirastu i negativnom migracijskom saldu. Problem je što se iseljava stanovništvo i to čitave obitelji u tzv. reprodukcijskom ciklusu.

Problem je taj što unatoč ovim negativnim projekcijama postoji jako malo mogućnosti kojima se može popraviti stanje u BiH. Prije svega, loša populacijska politika vezana uz natalitet, ali i ekonomska politika te sama komplicirana i neriješena politička situacija jamče osnovicu da se i obistine negativne procjene UN-a, prenosi Večernji.hr.

Najveći prirast, prema ovoj projekciji, bit će ostvaren u zemljama srednje Afrike, pri čemu je na prvom mjestu Nigerija s čak 761-postotnim povećanjem broja stanovnika.

(www.jabuka.tv) 7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.