Djeca na Blidinju uživala u edukativnom natjecanju Radioamatera Herceg Bosne

Broja djeca uživala su u zanimljivoj edukaciji Zajednice radioamatera Herceg Bosne (ZRHB).

Zajednica radioamatera Herceg Bosne je u sklopu obilježavnja 30. obljetnice od osnivanja, u dogovoru s voditeljima ljetnog kampa Zelenkapica koji se već 10 godina tradicionalno održava u Parku prirode Blidinje, od ove godine razvila poseban program predstavljanja radioamatera mlađoj populaciji kroz zanimljiva i poučna predavanja te atraktivan praktični dio vježbajući ARG (amatersku radiogoniometriju) tehnički sport u kojem se trči u prirodi te traži skrivene odašiljače.

Inače, ZRHB do sada nikada nije prakticirala ARG, što sigurno je jedna novina koja će se probati razviti tu kod nas u neko ozbiljnije bavljenje uz organizaciju natjecanja kako bi se mlade odvojilo od televizije i mobitela te izvelo u prirodu na druženje, učenje te bavljenje ovim sportom, navode iz ZRHB.

Foto: ZRHB

ARG (amaterska radiogoniometrija) je nastala od radiogoniometrije – postupka koji služi za određivanje radiosmjera. Korištenjem odašiljača s poznatim frekvencijama i prijamnika se očitava jačina signala i onda se određuje azimut te se pomoću karti crtaju smjerovi i u križanju tih smjerova se točno može odrediti pozicija. Nekada prije pojave GPS-a ovako su se navigirali brodovi i zrakoplovi, ali i danas ima svoju primjenu u civilnom i vojnom prometu, istraživanju svemira, ali je našao primjenu i u ovom sportu.

ARG je dosta popularan u većem dijelu Europe pa i u našem okruženju, ali na prostoru Hercegovine se nitko u zadnjih dosta godina nije bavio njime. Natjecatelji uz to što trče, borave u prirodi, trebaju imati kondiciju, trebaju se znati služiti određenim uređajima i navigirati pomoću karte i kompasa, ali i slušati signale odašiljača te tražiti iste i trčati u nekim smjerovima od starta do cilja.

Marin Pavlović (Foto: ZRHB)

Spoj trail trčanja i tehnike čini jednu zanimljivu kombinaciju. A to su upravo dokazala i djeca s ovogodišnjeg prvog turnusa Zelenkapice. Njih 45 su nakon odslušanih predavanja, tražili skrivene odašiljače s prijemnicima te pokazali dosta veliko zanimanje za radioamatere kao i ovaj zanimljiv sport. Druženja s djecom se nastavljaju cijelo ljeto, a voditelj projekta ispred ZRHB je Marin Pavlović iz Radio kluba Široki Brijeg.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.