Direkcija robnih rezervi želi otkupiti svu pšenicu iz FBiH

Iz Udruge poljoprivrednika FBiH očekuju da Direkcija robnih rezervi ponudi maksimalnu cijenu i otkupi cjelokupnu domaću proizvodnju pšenice iz sredstava u iznosu od 20 milijuna KM, koliko je Vlada FBiH planirala za njezino popunjavanje.

Takav plan Direkcija je već pripremila, a Vlada FBiH bi ga trebala usvojiti početkom srpnja, potvrđeno je za Avaz iz Direkcije robnih rezervi FBiH.

Direkcija će predložiti Vladi FBiH otkup pšenice proizvedene 2022. godine po tržišnim cijenama. Istovremeno predlažemo i zabranu izvoza pšenice iz FBiH, kako bi domaća pšenica ostala kod nas i kako je ne bismo morali uvoziti. Vlada FBiH će odrediti otkupnu cijenu, koja će biti ponuđena poljoprivrednim proizvođačima, a oni trebaju odlučiti kome će prodati pšenicu. Federalna direkcija robnih rezervi neće biti konkurencija domaćim mlinovima u otkupu, kaže za Avaz Tončo Bavrka, ravnatelj Direkcije robnih rezervi FBiH.

S druge strane, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kaže da žetva počinje za sedam dana i očekuje se prosječan, može se reći i odličan urod pšenice.

Nemamo je dovoljno pa će ostalo pokriti uvoz. Otkupljivači trenutno nude 600-680 KM po toni, ali su proizvođači nezadovoljni, kaže Bićo.

Prema riječima predsjednika Udruge pekara Republike Srpske Saše Trivića, problem opskrbe i rasta cijena pšenice ne traje od jučer, pa mnogi proizvođači imaju zalihe, a očekuje se i dobar ovogodišnji prinos.

Nestašice ne bi trebalo biti, ali je pitanje kolika će biti cijena jer će inflacija, te cijene energenata i gnojiva napraviti probleme. Ništa precizno se ne može reći prije rujna, ističe Trivić.

Bićo problematičnim smatra cijene kruha.

Postavlja se pitanje zašto je kruh ovako skup. Od kilograma brašna oni prave tri kruha i ispada da iz kilograma pšenice, koji je prošle godine koštao tridesetak, a ove 60-68 feninga po kilogramu, oni imaju 4,50 KM. Nerealno je stanje u pekarstvu, jer su pšenica i brašno jeftini u odnosu na kruh, ističe Bićo.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.