Dio duga bolnica bit će izmiren kroz privatizaciju državnih poduzeća

Federacija BiH će se do kraja godine aktivnije uključiti u rješavanje problema u zdravstvenom sustavu. To je najavio federalni premijer Fadil Novalić u velikom intervjuu Večernjem listu od jučer.

– Prošle godine zdravstveni sektor dobio je 65 milijuna maraka više nego prijašnjih godina.

I ako ste primijetili, nešto manje prosvjeduju u posljednje vrijeme. U toj sanaciji stidljivo ubacujemo i dodatni novac. U ovoj godini ubacili smo 9 milijuna maraka u sveučilišne kliničke centre te ćemo još 3,5 milijuna rasporediti na bolnice – najavio je Novalić, piše Večernji list BiH.

Potpisani dokumenti

Kako se već počelo raditi na tom procesu, otkrivaju i dokumenti iz Vlade FBiH. Novalić je nedavno potpisao zaključak kojim se nalaže da se dio novčanih sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, izdvojenih u poseban fond Razvojne banke, usmjeri za sufinanciranje sanacije zdravstvenih ustanova u ovom entitetu.

– To se odnosi na institucije čija je osnivačka prava preuzela Federacija BiH, a bit će donošene pojedinačne odluke – navodi se u dokumentima. Ono što je tada napisano, sada se provodi u djelo.

Tri prioriteta u zdravstvu

– Tri su stvari važne u zdravstvenom sektoru. Jedna je restrukturiranje zdravstvenog sektora koje mora početi trpjeti udarce s tržišta. Imamo jedan izoliran zdravstveni sektor iz kojega se poručuje kako oni trebaju liječiti, a naše je samo platiti.

Međutim, ekonomija ne podnosi takve stvari. Zato je potrebno restrukturiranje zdravstvenog sektora, što je na županijskoj razini. Županije moraju smoći snage, a mi to podupiremo, da se uđe u restrukturiranje ovoga sektora.

Prije toga prioritet je zaustaviti daljnji rast duga, a onda krenuti u stvaranje sustava koji će dugoročno biti samoodrživ – rekli su za Večernji list iz Vlade FBiH.

Kako je krajnje vrijeme da se situacija promijeni, pokazuje i stanje u SKB-u Mostar. Osim što vodeća zdravstvena institucija u Hercegovini i šire nema sredstava da se radnicima uplaćuje mirovinsko i zdravstveno osiguranje, sustav se još potrudio da radi poslove za koje su plaćene neke druge institucije.

Tako SKB Mostar učini 80 posto zdravstvenih usluga koje pružaju bolnice u ovoj županiji, a zauzvrat dobije samo 60 posto novca koji se raspoređuje bolnicama.

I to je nešto što se žurno mora mijenjati. Ravnatelj SKB-a Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić već godinama upozorava na tu situaciju, ali nitko nije reagirao. Do sada.

Promjene koje bi trebalo uvesti na županijskoj razini morale bi dovesti do pravednije raspodjele sredstava. Uvođenje plaćanja bolnica po jedinici učinjene usluge trebalo bi riješiti sve probleme najveće mostarske bolnice.

Trenutačno su bolnice plaćene paušalno, što je dovelo do situacije da jedni uzimaju novac za posao koji radi netko drugi. Novalić je najavio kako će Federacija BiH otpisati kamate na dugovanja bolnica u FBiH. To bi značilo da će SKB-u Mostar biti otpisano oko 50 milijuna KM dugovanja.

Upravo toliko država potražuje od ove institucije na temelju kamata na dugovanja. Čak su državne institucije u nekoliko navrata pokušale naplatiti samo kamate, ali su ti pokušaji zaustavljeni navrijeme.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • Bijaše manje krast ! Odakle ove ovolike privatne ordinacije opremljene po najnovijim tehnologijama , ukrali novac pa napravili pa sada nema odakle isplaćivati plaće i ostale doprinose ?! Samo pogledajte u kakvim uvjetima rade med sestre na internom- na najvećem zvizdanu nema klime , ljudi u goloj vodi , ko siročad prose po firmama da doniraju usranu klimu bar u jednu sobu , ni televizije ni ormarića nistaa nema , A tek čistačice osnovni sredstava da očiste wc prozore A kamoli ostalo ! S jednim toplomjerom mjeri se temperatura 24 čovjeka ŽALOSNO ! OVO TREBA IZIC NA PROSVJEDE OVDJE NEMA DRUGOG SPASA

  • Penzioneri moraju imati vece penzije na ove cjene nemogu da zive sa ovim to je socijala sto primaju a koji novac se dobije od pdv de je to treba smjeniti sve one koji ruse sustav BiH a putevi nikakvi same rupe sve pokradose samo sebi a narod ko jebe kad sjedne u fotelju a Bolnice treba opremiti to je zalosno hrana nevalja lijekova nema osnovne stvari cak ni papira Uzimaju mito slabe im place pa sta ce jadni a ko nema podplatiti gotov je to treba stegnuti gos Kvesic Ravnatelj ima da se slusa ili otkaz vako se ne moze to je zalosno treba Federacija za Bolnice dati sto vise a neka ne politice a sebi povecavaju to bise ne moze a gos Covic i ostali nisu za vlast sve odnesose trebaji skinutzna se de im je mjesto i Bojani iIzetbegovicu i Ivanicu i ostalim odakleCovicu nako skup objekat a de ostali stanovi dok narod gladuje to je uzas to toliko narode pa glas uvjek isti nji treba malo nadruga mjesta

  • Ceste rupa na rupi sve drzavne firme u minusu nezakonito se radi. Guzonje pune dzepove na vlasti debil do debila samo kradu procotaj ze clanak na zurnal info Novalic i denis

  • U prvih 7 mjeseci UNO prikupio 3.909.000.000 pa podijelite s oko 3.500.000 stanovnika ,mogli bi svi biti sretni i prosperitetni

    • Gdje zavrsi taj novac??? Evo ja podijelio, svaki stanovnik bi dobio po cca 160.000 mjesecno, pa za tu lovu bi bilo za popraviti put, podijeliti bolesnim i siromsnim, uostaom ako bi svi imali toliko ne bi ni bilo siromasnih

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.