Đikić: Ovo je tek sredina prvog vala pandemije

Molekularni biolog i jedan od vodećih svjetskih znanstvenika Ivan Đikić, komentirajući novi rast broja zaraženih koronavirusom u regiji i svijetu, kazao je da je ovo samo pokazatelj da je riječ o opasnom virusu i da je došlo do naglog opuštanja.

Đikić ističe da je prvi dio pojave virusa dosta dobro smiren uvođenjem epidemioloških mjera, ali da je nakon toga došlo do popuštanja, i mjera i kod ponašanja ljudi.

Nismo bili svjesni da virus i dalje oko nas živi i širi se, ali tiho. Ovo je i dalje prvi val i ponovna pojava lokalnog širenja virusa unutar prvog vala. Zašto je to točno? Zato što u prvom valu u cijelom svijetu imamo više od deset milijuna zaraženih, više od 180.000 ljudi dnevno novozaraženih. Mi smo sada u sredini prvog vala pandemije koronavirusa u svijetu. Ovo nije drugi val i virus nije oslabio, istaknuo je Đikić.

On tvrdi da se u BiH i regiji u početku dobro reagiralo, smanjilo se širenje virusa, ali “nije kompletno uništen”.

On se sada ponovo pojavio u istoj sredini gdje je bio i prije, ali nismo dovoljno testiranja provodili pa nismo znali. Nismo htjeli slušati da je virus oko nas i, kada smo mislili da je sve gotovo, svi su se opustili. Mjere koje su popuštene nisu bile komunicirane s dozom ozbiljnosti da je virus vrlo opasan. Pokušali smo relativizirati opasnost, kazao je Đikić.

Đikić je mišljenja da je ovaj virus izuzetno opasan i da se s njim ne smije nitko igrati.

Moramo biti vrlo precizni i zdravstveno temeljiti. Virus se sada pojavljuje u blažim oblicima, ali je i dalje opasan. To ne smije nikoga zavarati. Također, moramo puno više testirati ljude, jer se pojavio u istoj sredini gdje je bio, rekao je Đikić.

Komentirajući odluku EU da ne dozvoli građanima BiH ulazak u zemlje Europske unije, Đikić je kazao:

Otvaranje granica između BiH i EU – to je s jedne strane politička odluka, a s druge, temeljena na stručnim podacima. EU traži određenu mjeru zaraznosti na 100.000 stanovnika i zato je sada cilj da se smanji broj zaraženih kako bi se onda granica otvorila. To govorim kao stručnjak, kazao je.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

  • Tebe gospodine sveznajuci treba zatvorit negdje i začepit ti usta! Nemas pojma,samo baljezgaš,prvi si govorio nema nista od ovog,a sad siris paniku među ljudima,dosta je tebe i tvojih nagađanja! Molim i vas koji vodite portal da ga ne objavljujete vise! Dosta je bilo maltretiranja!

  • Stručnjaci sto se stavljaju svjetskoga glasa su tako nemoćni i različiti u mišljenju kao obični pješadinci. Najjači su kad kažu kad je neka greška počinjena šta je trebalo. Svi što postoje svi su pasivni na pronalaženje lijeka korone. Bit će za par godina to je kao formiraš vatrogasno društvo kad selo izgori. Kad su bili u stanju proizvesti koronu trebali su paralelno praviti lijek. Možda ga imaju ali SVJETSKI MOĆNICI SU ZA SVE OVO KRIVI.

  • Molekularni biolog i jedan od vodećih svjetskih znanstvenika Ivan Đikić….pa ovaj lik kao da uziva u sirenju panike i davanju strucno neodredjenih i nedefiniranih prognoza.

  • Čovjek je cijelo vrijeme dosljedan, nikad nije potcijenjivao opasnost i sigurno ću njega prije slušati nego ove slijepce koji tvrde da je sve izmišljeno. U strahu pričaju gluposti. Neka se jave na neki odjel da pomognu i otvore oči zavedenim.

  • anonimno 14;52 ništa ti nećemo zamjerit jako je sunce i iz onog što pišeš na tebe ne djeluje baš najbolje,u hladovinu brate mili

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.